Russische aanval op basis brengt oorlog dichtbij NAVO-grens
14 Mar 2022, 08:38
foto
Rook stijgt op te midden van beschadigde gebouwen na een aanval op de militaire basis van Yavoriv in Yavoriv, Oblast Lviv terwijl de Russische invasie van Oekraïne voortduurt.


Een spervuur ​​​​van Russische raketten heeft zondag een grote Oekraïense basis nabij de grens met NAVO-lid Polen getroffen, waarbij 35 mensen om het leven kwamen en 134 gewond raakten, zei een lokale functionaris, in een escalatie van de oorlog naar het westen van het land terwijl elders gevechten woedden.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de luchtaanval een grote hoeveelheid wapens had vernietigd die waren geleverd door buitenlandse naties die werden opgeslagen in de uitgestrekte trainingsfaciliteit, en dat het "tot 180 buitenlandse huursoldaten" had gedood.

De aanval op het Yavoriv International Centre for Peacekeeping and Security, een basis op slechts 25 km van de Poolse grens waar voorheen militaire NAVO-instructeurs waren ondergebracht, bracht het conflict op de drempel van de westerse defensiealliantie.

Rusland had zaterdag gewaarschuwd dat konvooien van westerse wapenleveringen naar Oekraïne als legitieme doelen konden worden beschouwd.

Groot-Brittannië noemde de aanval een "aanzienlijke escalatie", en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, reageerde met een bericht op Twitter dat "de brutaliteit moet stoppen".

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, waarschuwde in een toespraak op CBS's "Face the Nation" dat elke aanval op het NAVO-grondgebied een volledige reactie van het bondgenootschap zou uitlokken.

Regionale gouverneur Maksym Kozytskyy zei dat Russische vliegtuigen ongeveer 30 raketten afvuurden op de Yavoriv-faciliteit en dat sommige werden onderschept. Minstens 35 mensen werden gedood en 134 gewond, zei hij.

De woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie, Igor Konashenkov, zei dat Rusland hoge precisie langeafstandswapens had gebruikt om Yavoriv en een aparte faciliteit in het dorp Starichi aan te vallen. "Als gevolg van de actie werden tot 180 buitenlandse huursoldaten en een grote hoeveelheid buitenlandse wapens vernietigd", zei hij.

De faciliteit van 360 vierkante km is een van de grootste van Oekraïne en is de grootste in het westelijke deel van het land, dat tot dusver de ergste gevechten is bespaard.

Oekraïne, wiens aspiraties om lid te worden van de NAVO een grote ergernis zijn voor de Russische president Vladimir Putin, hield vóór de invasie de meeste oefeningen met westerse landen op de basis. De laatste grote oefeningen waren in september.

In de weken voor de Russische invasie van 24 februari trainde het Oekraïense leger daar, maar volgens Oekraïense media vertrokken alle buitenlandse instructeurs half februari met achterlating van uitrusting.

"De eetkamer en de slaapzaal zijn verwoest. De kazerne ook", zegt kolonel Leonid Benzalo, een officier van het Oekraïense medische reservaat die door een van de ontploffingen door de kamer werd geslingerd. "Het belangrijkste is dat we nog leven", zei hij tegen Reuters nadat hij de gewonden daar had behandeld.

Terwijl westerse landen hebben geprobeerd Putin te isoleren door harde economische sancties op te leggen en Oekraïne van wapens hebben voorzien, zijn de Verenigde Staten en hun bondgenoten bezorgd om te voorkomen dat de NAVO bij het conflict wordt betrokken.

"Er is geen NAVO-personeel in Oekraïne", zei de NAVO-functionaris, toen hem werd gevraagd of er iemand van de alliantie op de basis was.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May