Rusland rekent op hulp China bij sancties
14 Mar 2022, 04:45
foto
Mensen staan ​​in de rij om Amerikaanse dollars en euro's op te nemen bij een geldautomaat in St. Petersburg, Rusland. (Foto: AP)


Rusland heeft gezegd dat het rekent op de hulp van China om het hoofd te bieden aan de verlammende economische sancties die door westerse landen zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Aan de andere kant waarschuwt Washington Beijing om die reddingslijn niet te bieden.

De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, zei dat Moskou door sancties de toegang tot US$ 300 miljard van zijn US$ 640 miljard aan goud- en deviezenreserves is ontnomen. Hij voegde eraan toe dat er druk was op Beijing om meer af te sluiten.

"We hebben een deel van onze goud- en deviezenreserves in de Chinese valuta, in yuan. En we zien welke druk westerse landen op China uitoefenen om de onderlinge handel met China te beperken. Natuurlijk is er druk om de toegang tot die reserves te beperken", zei hij zondag.

"Maar ik denk dat ons partnerschap met China ons nog steeds in staat zal stellen om de samenwerking die we hebben bereikt te behouden, en niet alleen om deze te behouden, maar ook te vergroten in een omgeving waar westerse markten sluiten."

Westerse landen hebben ongekende sancties opgelegd aan het Russische zakelijke en financiële systeem sinds het op 24 februari Oekraïne binnenviel in wat het een speciale militaire operatie noemt.

De opmerkingen van Siluanov in een tv-interview waren de duidelijkste verklaring tot nu toe van Moskou dat het hulp zal zoeken bij China om het effect op te vangen.

Maar Jake Sullivan van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsdienst zei dat Washington China heeft gewaarschuwd het niet te verstrekken. "We communiceren rechtstreeks, privé met Beijing, dat er absoluut consequenties zullen zijn voor grootschalige sancties, ontduikingsinspanningen of steun aan Rusland om ze aan te vullen", vertelde Sullivan aan CNN.

"We zullen niet toestaan ​​dat dit doorgaat en toestaan ​​dat er een reddingslijn naar Rusland is door deze economische sancties vanuit elk land, waar ook ter wereld", voegde Sullivan toe, die maandag de Chinese topdiplomaat Yang Jiechi in Rome zal ontmoeten.

China-Rusland banden
China is een van de weinige landen geweest die kritiek op de Russen voor hun invasie van Oekraïne heeft vermeden. Xi Jinping in China ontving de Russische president Vladimir Putin voor de opening van de Olympische Winterspelen in Beijing, slechts enkele weken voordat Rusland de invasie van 24 februari lanceerde.

Tijdens het bezoek van Putin aan China vorige maand, gaven de twee leiders een verklaring van 5.000 woorden uit waarin ze verklaarden dat er geen grenzen zijn aan de vriendschap tussen de twee landen.

Chinese functionarissen hebben ook gezegd dat Washington niet mag klagen over de acties van Rusland omdat de VS Irak is binnengevallen onder valse voorwendselen. De VS beweerde bewijs te hebben dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens aan het aanleggen was, hoewel er nooit iets is gevonden.

China is na de Europese Unie de belangrijkste exportmarkt van Rusland. De Russische export naar China was in 2021 goed voor 79,3 miljard dollar, waarbij olie en gas 56 procent daarvan voor hun rekening namen, aldus de Chinese douane.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May