Guatemala ontvangt eerste Oekraïense vluchtelingen
12 Mar 2022, 16:50
foto
Een Oekraïens gezin dat hun thuisland is ontvlucht na de Russische invasie van Oekraïne, arriveert op 11 maart 2022 op de internationale luchthaven La Aurora in Guatemala-Stad, Guatemala. (Foto via Reuters)


Guatemala heeft vrijdag de eerste Oekraïense families ontvangen die hun thuisland ontvluchtten sinds de Russische invasie van zijn buurland vorige maand. De acht Oekraïners waren de eersten die 'om humanitaire redenen' in het Midden-Amerikaanse land aankwamen, vertelde een immigratiewoordvoerder aan Reuters.

Een andere vlucht met meer Oekraïners arriveerde enkele uren later, zeiden functionarissen. Het is onduidelijk hoeveel er privé in Guatemala zijn aangekomen sinds de Russische aanvallen op Oekraïne zijn begonnen.

"Ik weet niet wat de toekomst voor ons in petto heeft, maar ik hoop dat de oorlog snel eindigt", zei een aangekomen Oekraïner in een video die werd verspreid door de Guatemalteekse autoriteiten. "Het is moeilijk te zeggen hoeveel pijn mijn hart doet voor mijn vader en moeder in Oekraïne, die niet weg kunnen gaan."

De aankondiging van Guatemala was de eerste over Oekraïense aankomsten uit de Midden-Amerikaanse landen die bekend staan ​​als de Noordelijke Driehoek - waaronder ook Honduras en El Salvador vallen - die zelf een groot deel van hun bevolking hebben zien emigreren vanwege geweld en armoede.

Een toenemend aantal Oekraïners en Russen is de afgelopen maanden naar Latijns-Amerika gevlucht, ook degenen die opduiken aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May