Gabriel Boric ingezworen als president Chili
12 Mar 2022, 02:54
foto
De gekozen president van Chili, Gabriel Boric en de Chileense auteur Isabel Allende, ontmoeten elkaar op 10 maart 2022 in Santiago, Chili. (Foto via Reuters)


De Chileense linkse Gabriel Boric (36) is vrijdag beëdigd als president. Het markeert de scherpste verschuiving in de politiek van het Andesland sinds de terugkeer naar de democratie drie decennia geleden na de bloedige dictatuur van generaal Augusto Pinochet.

In het congresgebouw in de havenstad Valparaiso nam Boric de presidentiële sjerp van de vertrekkende miljardair president Sebastian Pinera, waarmee hij de jongste ooit gekozen leider van het land werd. Boric is een voormalige protestleider en wetgever.

"Voor het Chileense volk, doe ik mijn belofte", zei Boric, die in een teken van veranderende tijden een hemd en jas droeg, maar geen stropdas, ongehoord voor mannelijke presidenten in het land.

De opkomst van Boric heeft hoop gewekt bij progressieven in Chili, lang een conservatief bastion van vrije markten en fiscale voorzichtigheid in het onstabiele Zuid-Amerika. Het heeft echter ook de angst aangewakkerd dat decennia van economische stabiliteit ongedaan kunnen worden gemaakt.

Als leider van een brede linkse coalitie, waaronder de communistische partij van Chili, heeft hij gezworen een door de markt geleid economisch model te herzien om de ongelijkheid te bestrijden die in 2019 tot gewelddadige protesten leidde, hoewel hij zijn vurige retoriek de afgelopen maanden matigde.

Het koperproducerende land is ook bezig met het herschrijven van zijn grondwet uit het Pinochet-tijdperk. De grondwet heeft de groei ondersteund maar krijgt de schuld van het aanwakkeren van ongelijkheid die leidde tot maandenlange gewelddadige protesten die Chili in 2019 in zijn greep hielden.

Pinochet, wiens schaduw nog steeds groot over het Andesland hangt, verdreef de socialistische president Salvador Allende, die in 1973 zelfmoord pleegde tijdens een militaire staatsgreep. Boric heeft de erfenis van Allende vaak geprezen.

"Hij doet me denken aan Allende, maar ik hoop dat het een gelukkiger einde heeft", zei Marigen Vargas (62) die de hele nacht reisde om Boric' inauguratie buiten het congres bij te wonen. "We willen een meer verenigd, gelukkiger Chili."

'Taken liggen vooruit'

Boric staat voor een hele reeks uitdagingen van een economische vertraging, hoge inflatie en een verdeelde wetgevende macht die zijn vermogen om deals te sluiten op de proef zal stellen om hervormingen in de gezondheidszorg en pensioenen door te voeren, terwijl de milieuregelgeving wordt aangescherpt.

Carlos Ruiz, een academicus aan de Universiteit van Chili die Boric doceerde, zei dat Boric te maken zou krijgen met een opkomend ultraconservatief blok dat vorig jaar goed presteerde bij de verkiezingen en consensus zou vinden om zijn hervormingen door te voeren. "Dit zijn nu de taken die voor Boric liggen", zei hij.

Boric's kabinet met een vrouwelijke meerderheid werd vrijdag beëdigd, in aanwezigheid van delegaties uit de Verenigde Staten, Spanje, Argentinië, Peru en anderen.

Tussen een zee van maatpakken en militaire kledij was een deel van de Senaat gevuld met vertegenwoordigers van de verschillende inheemse gemeenschappen in Chili in traditionele kledij.

"Het is een teken dat het een inclusieve regering gaat worden", vertelde Cecilia Flores, een inheemse Aymara, aan Reuters in de kamer, eraan toevoegend dat het de eerste keer was dat vertegenwoordigers van elke inheemse groep aanwezig waren bij de inauguratie. "Het wordt een regering die de sociale veranderingen zal doorvoeren waar de bevolking van Chili voor heeft gevochten, vooral inheemse groepen."

Hoge verwachtingen kunnen snel botsen op een verdeeld electoraat en wetgevende macht, verdeeld in het midden tussen rechts en links. De borrelende kwesties van misdaad, immigratie en inheemse rechten betekenen dat de regering van Boric ook een volle bak heeft.

"Ik wens hem succes in zijn toekomstige regering", zei de vertrekkende president Pinera in zijn laatste toespraak, maar hij maakte zich zorgen over identiteitspolitiek, verzwakking van de rechterlijke macht en misdaad. "Maar ook de wijsheid om goed van kwaad te onderscheiden."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May