Fitch: Rusland kan weldra zijn schulden niet meer betalen
09 Mar 2022, 14:16
foto
De Russische roebel heeft een dieptepunt bereikt doordat landen over de hele wereld steeds strengere sancties oplegden aan het land. (Getty Images)


Volgens toonaangevend ratingbureau Fitch zal Rusland binnenkort zijn schulden niet meer kunnen betalen. Fitch Ratings verlaagde zijn visie op de staatsschuld van het land en waarschuwde dat een wanbetaling "dreigend" is. De stap komt te midden van toenemende internationale sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne.

Een kredietrating is bedoeld om beleggers inzicht te geven in het risiconiveau dat zij lopen bij het kopen van schulden of obligaties van een land. Een lage rating betekent dat de kans om niet terugbetaald te worden als hoog wordt beschouwd - en dus zal een belegger meer vragen om aan dat land te lenen.

Deze week zei Moskou zelf dat zijn obligatiebetalingen mogelijk worden beïnvloed door sancties.

De ratingverlaging - van B naar C - is de tweede keer deze maand dat Fitch zijn visie op het vermogen van Rusland om zijn schulden te betalen naar beneden stelt. "Deze ratingactie volgt op onze afwaardering... op 2 maart, en de ontwikkelingen sindsdien hebben naar onze mening de bereidheid van Rusland om de overheidsschuld af te lossen verder ondermijnd", aldus het agentschap.

"Het verder opvoeren van sancties en voorstellen die de handel in energie zouden kunnen beperken, vergroten de kans op een beleidsreactie van Rusland die op zijn minst selectieve niet-betaling van zijn staatsschuldverplichtingen omvat", voegde het eraan toe.

De aankondiging van Fitch kwam nadat de VS en het Verenigd Koninkrijk hadden gezegd dat ze Russische olie zullen verbieden, omdat ze de economische reactie op de invasie van Oekraïne opvoeren. De Amerikaanse president Joe Biden zei dat de actie gericht was op "de belangrijkste slagader van de Russische economie". Ondertussen zei de Europese Unie dat ze haar afhankelijkheid van Russisch gas zal beëindigen.

Als grote exporteur van energie zijn de maatregelen bedoeld om de financiën van Moskou te schaden, hoewel experts waarschuwen dat dit waarschijnlijk ook de prijs van olie en aardgas op de wereldmarkten zal doen stijgen.

Op zondag vertelde Moskou investeerders dat het zijn staatsschuld zou blijven aflossen. Het waarschuwde echter dat internationale sancties die aan zijn energie-industrie zijn opgelegd, zijn vermogen en bereidheid om aan zijn verplichtingen te voldoen, zouden kunnen beperken.

"De daadwerkelijke mogelijkheid om dergelijke betalingen aan niet-ingezetenen te doen, hangt af van de beperkende maatregelen die door buitenlandse staten zijn ingevoerd met betrekking tot de Russische Federatie", zei het ministerie van Financiën in een verklaring.

De afgelopen dagen hebben rivaliserende ratingbureaus Moody's Investors Service en S&P Global Ratings ook hun beoordelingen van de Russische staatsschuld verlaagd.

Het betekent dat de staatsschuld van het land nu door drie van 's werelds grootste ratingbedrijven als onder investment grade wordt beschouwd, of in 'junk'-gebied.

S&P zei dat de stap volgde op maatregelen die volgens hem "het risico op wanbetaling aanzienlijk zouden vergroten".

Shane Oliver van investeringsbeheermaatschappij AMP Capital gelooft dat een wanbetaling op Russische schuld "in feite al plaatsvond".

"Het zal het hoe dan ook alleen in sterk afgeschreven roebels uitbetalen en buitenlandse investeerders lossen het af tegen bodemprijzen. Gelukkig is de wereldwijde blootstelling eraan relatief laag", vertelde hij aan de BBC.

De Russische roebel heeft ook een dieptepunt bereikt doordat landen over de hele wereld steeds strengere sancties oplegden aan het land. Vorige maand heeft de Russische centrale bank haar rente meer dan verdubbeld tot 20% in een poging om te voorkomen dat de waarde van haar valuta verder zou wegzakken.

Tientallen wereldwijde merken - waaronder McDonald's, Coca-Cola en Starbucks - hebben hun activiteiten in Rusland stopgezet vanwege de invasie van Oekraïne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May