Jongeren pakken oeverafkalving aan
08 Mar 2022, 12:39
foto
Al ploeterend in de modder is het de jongeren gelukt om tientallen mangroveplantjes in de grond te krijgen.


AANGEBODEN

Klimaatverandering is een oorzaak van de hebzucht van de mens die nu te kampen heeft met de effecten daarvan, waaronder de zeespiegelstijging. Ook in Suriname zijn de gevolgen merkbaar in verschillende plaatsen zoals Paramaribo-Noord, Weg naar Zee, Commewijne, Nickerie, Beneden Marowijne. De locaties die hierbij genoemd zijn hebben in het verleden veel plantages gekend. Hier is ook gronddaling opgetreden als gevolg van inpolderingen. Bij Marowijne is dat meer te wijten aan veranderingen in het klimaat.

Oeverafkalving is het gevolg van meerdere factoren zoals klimaatverandering, menselijke ingrepen en een combinatie van deze twee. Een dure dijk is voor onstabiele economieën vaak onbetaalbaar. Mangrove en bamboe vormen dan de belangrijkste hulpmiddelen om oeverafkalving te voorkomen en met het planten van mangroveboompjes ploetert professor Sieuwnath Naipal sedert juni 2015 in de klei: letterlijk.

De grootste economische activiteiten vinden in het kustgebied plaats wat ons weer heel erg kwetsbaar maakt voor invloeden van klimaatverandering en zeespiegelstijging. Het beschermen van onze mangrove ecosystemen als verdedigingslinie tegen overstromingen is van cruciaal belang. Deze ecosystemen zijn onmisbaar voor de biodiversiteit, omdat ze een kraamkamerfunctie vervullen voor vogels en vissen. Mangrove groeit mee met de zeespiegelstijging doordat ze het sediment, dat binnenstroomt met het getij, kan vasthouden. Enkele andere voordelen van dit ecosysteem zijn, behalve oeverbescherming, ook landaanwinst, waterzuivering, visserij, landbouw, bijenteelt, koolstofopslag, onderzoeksmogelijkheden, educatieobjecten en ecotoerisme.

Er blijkt een aantal redenen te zijn voor de afname van deze bossen. Veel daarvan zijn terug te voeren naar de ontwikkeling van aquacultuur, landbouw en urbanisatie. Bouwactiviteiten als gevolg van urbanisatie worden als grootste oorzaak gezien. Bouwen kan echter wel ecologisch verantwoord gebeuren, waarbij de balans in het milieu niet verstoord raakt. Maar bureaucratie en corruptie vormen een struikelblok voor weloverwogen ontwikkeling, waarbij de risico’s van overschrijding van het draagvermogen van het milieu steeds groter worden.

Financiële middelen worden vaak oneigenlijk aangewend voor veel commissies en consultants en concrete resultaten blijven uit, of de uitvoering laat te lang op zich wachten. Het ontbreken van een adequate ruimtelijke planning met daaraan gekoppeld een verre van transparant gronduitgiftebeleid, dragen bij aan groter worden van het probleem.

Wet- en regelgeving zal uitgevaardigd moeten worden om het verwijderen van mangrove langs de kust en riviermondingen en -oevers tegen te gaan. Het ontbreekt verder aan een plan voor integraal kustbeheer waarbij het milieu, sociale en milieudoelstellingen met elkaar in evenwicht worden gebracht. De bewustwording in grote delen van de gemeenschap van het belang van bescherming van ons milieu, is nog niet voldoende doorgedrongen.

Leden van de Jeugdclub voor ICT en Kunst van St Compuact M.O hebben samen met hun peers, hun leeftijdgenoten, en andere vrienden onlangs wederom een bijdrage geleverd aan het project van prof. Naipal. Het enthousiasme zit er goed in en het blijkt duidelijk dat praktijkgerichte opdrachten in combinatie met het theoretisch aspect beter begrepen worden.

Het hands-on en coöperatief leren is veel boeiender en interessanter - vooral voor jongere kinderen met een kortere aandachtsspanne - waardoor het waarschijnlijker wordt dat ze de informatie en vaardigheden behouden die hen worden aangeleerd, en zelfs enthousiast zijn om door te gaan met leren.

Na inspanning volgde ontspanning met modderbaden.

De nursery, plaats waar nieuwe plantjes aangemaakt worden, is schoongemaakt en in totaal zijn acht en zestig boompjes geplant. Tevens is een gedeelte van het looppad gemaaid. Het geheel had ook een recreatief aspect, waarbij sommigen duidelijk genoten van een modderbad, vooral na een lange periode van Covid lockdown.
Ze zijn gemotiveerd om anderen te enthousiasmeren door gebruik te maken van vaardigheden opgedaan in de Club. Gedurende het hele jaar door zullen activiteiten worden ontplooid.

De wens is dat er meer een gericht beleid uitgevoerd wordt met heldere actiepunten die moeten leiden tot zichtbare resultaten. Daadkracht en integriteit zijn leiderschapskwaliteiten die een maximale output kunnen hebben.

Djaswandkoemar Sitaram
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May