De Paarse kracht
28 Feb 2022, 22:58
foto
Daniella Sumter


(Ingezonden)

Hij sprak over nationale dialoog, maar hebben ze de boodschap goed begrepen en geluisterd dat de dialoog is, in het belang van Suriname? Zoals voorheen, liep ik de poorten van Ocer binnen vol verwachting. Na enkele covid-19 golven, was deze massale vergadering, de eerste na de verkiezingen van 2020 en een dag na de herdenking van 42 jaar Revolutie. De verkiezingen brachten mijn paarse partij, 16 zetels, uit alle districten. Een achteruitgang in zetels misschien, maar een les waaruit we blijven leren, want elke politieke organisatie zit in de polemiek van vallen en sterker opstaan.

Het was inspirerend voor mij en vele medeleden om weer een bomvol Ocer binnen te lopen. Door covid-19 is het leven en dus ook onze politieke activiteit wat vertraagd geweest, maar daarvan was niets te bekennen toen de menigte: tide tamara uit volle borst meezong! De vibraties van de Stanvaste beweging herleefden naar mijn gevoel en uit alle districten waren de stemmen te horen. In 1987 heeft de Stanvaste Beweging zich gemobiliseerd tot een volwaardige politieke partij die gestoeld is op de ideologie die ik in alle bescheidenheid relativeer met socialistisch. Waar anderen zijn afgedwaald van de grondbeginselen van hun politieke organisatie, is het bij NDP-ers anders, het teruggaan naar de ideologie, door vergaderingen en interactie, maar ook hard werken in het politieke veld en met het volk, is doorgegaan. Verworvenheden zoals een sociaal contract komen niet uit de lucht vallen.

De sterke sprekers van afgelopen zaterdag in Ocer waren duidelijk. Dat de huidige regering onbereikbaar is voor het volk van Suriname is een feit en dat contact heeft de NDP op zaterdag jl. getoond. Dat er totaal geen plan is en de politiek-bestuurlijke leiding van het land niet presteert, staat vast. Wie mij kent, weet dat ik kom vanuit een bestuurs- en economische hoek, in het bijzonder de economische ontwikkeling d.m.v. handel en productie. Dat geld wordt gestopt in duurzame projecten die later een basis zullen leggen en sociaal economisch fundament vormen, kijk maar naar de connectiviteit van Paramaribo met Commewijne door de bouw van een brug. Maatschappelijke veranderingen zoals het juridisch handelingsbekwaam maken van vrouwen, is een ander voorbeeld van de progressiviteit in de beweging achter de NDP.

Vrouwen zijn in mijn paarse partij, sterk en zoals we zaterdag hebben geluisterd naar tante Jenny Simons en kameraad Afonsoewa, zijn zij in staat om de kronkels die worden genomen om uitverkoop te houden van ons land, te benoemen. Stephen Tsang heeft in enkele Surinaamse talen, de menige toegesproken over ‘Leandro’ en het vegetarisch menu wat velen van ons moeten eten, omdat er geen geld overblijft uit ons inkomen om nog vlees, vis en eieren te kunnen eten. De prijs van eieren is toch afhankelijk van voer en de prijs van Ureum geeft de landbouwer tegenwoordig slapeloze nachten.

De nationale dialoog is een uitvloeisel van onbegrensd nationalisme en jammer dat anderen daarin slechts zien een oproep tot coalitievorming, maar you can't blame them, zo denken zij! Coalities worden niet bij een protestmanifestatie voorgesteld, maar oplossingen voor een crisis door een levensgrote oppositie, is op zijn zachtst gezegd een daad van nationalisme en met dat gevoel, keerde ik op zaterdagavond terug naar huis.

Daniella Sumter
(Ex-DNA-lid)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May