Rusland verhoogt rente na val roebel
28 Feb 2022, 12:55
foto
Mensen die ​​zondag in de rij stonden om een ​​geldautomaat te gebruiken in Sint-Petersburg, Rusland. (Foto: Reuters)


Rusland heeft zijn belangrijkste rentetarief meer dan verdubbeld nadat de roebel met 30% was gedaald te midden van nieuwe westerse sancties. De Bank of Russia zei dat het de rente verhoogde van 9,5% naar 20% om de impact van de daling van de roebel te verzachten.

De Europese markten daalden uit angst voor financiële stabiliteit. De prijs van ruwe olie steeg met 4,5%, en de dollar en het goud stegen toen investeerders veiligere beleggingen kozen om hun geld vast te zetten.

De noodrenteverhoging door de Russische centrale bank was een poging om een ​​halt toe te roepen aan de snelle waardevermindering van de roebel ten opzichte van de dollar, die de koopkracht van de munt dreigt te vernietigen en het spaargeld van gewone Russen tenietdoet.

Het kwam toen het Verenigd Koninkrijk (VK), samen met de VS en de EU, de Russische banken afsloot van de financiële markten in het Westen, en transacties met de centrale bank, staatsinvesteringsfondsen en het ministerie van Financiën verbood.

Kanselier Rishi Sunak zei dat de maatregelen aantonen dat het VK "vastbesloten is om strenge economische sancties op te leggen als reactie op de Russische invasie van Oekraïne".

Afgelopen weekend deed de Russische centrale bank een oproep tot kalmte uit angst dat nieuwe financiële sancties zouden kunnen leiden tot een run op haar banken. Het zei dat het over de "noodzakelijke middelen en instrumenten beschikte om de financiële stabiliteit te handhaven". Bij een run op Russische banken zouden te veel mensen proberen geld op te nemen.

Video's op sociale media leken lange wachtrijen te tonen bij geldautomaten en geldwisselkantoren in Moskou. De burgers vrezen dat hun bankkaarten niet meer zullen werken of dat er limieten zullen worden gesteld aan de hoeveelheid contant geld die ze kunnen opnemen.

Vorige week werd de Russische centrale bank gedwongen om de hoeveelheid geld die zij aan geldautomaten levert te verhogen nadat de vraag naar contant geld het hoogste niveau bereikte sinds maart 2020. Maandag zei de centrale bank dat ze makelaars had opgedragen de uitvoering van alle orders van buitenlandse rechtspersonen en individuen om Russische investeringen te verkopen op te schorten. Het zei ook dat het nog moest beslissen of het maandag andere markten dan valuta- en geldmarkten zou openen.

De bevolking in Rusland neemt het zekere voor het onzekere en haalt haar tegoeden bij de bank. (Getty Images)

'Economische paria'
Will Walker-Arnott, senior investeringsmanager bij Charles Stanley, vertelde dat "het lijkt alsof Rusland steeds meer een economische paria wordt, steeds meer wordt geïsoleerd van het wereldwijde financiële systeem".

Het schrappen van een aantal Russische banken uit het internationale betalingssysteem Swift is de zwaarste maatregel die tot nu toe aan Moskou is opgelegd vanwege het conflict in Oekraïne. De tegoeden van de Russische centrale bank zullen ook worden bevroren, waardoor het land minder toegang heeft tot zijn overzeese reserves.

Rusland is sterk afhankelijk van het Swift-systeem voor zijn belangrijkste olie- en gasexport. Het is de bedoeling om "Rusland verder te isoleren van het internationale financiële systeem", aldus een gezamenlijke verklaring.

Maandag zei de Europese Centrale Bank (ECB) dat verschillende Europese dochterondernemingen van Sberbank Russia, dat voor het grootste deel in handen is van de Russische regering, faalden of waarschijnlijk zullen falen vanwege de reputatiekosten van de oorlog in Oekraïne.

Sberbank Europe AG, dat eind vorig jaar een balanstotaal van € 13,64 miljard had, had samen met zijn Kroatische en Sloveense eenheden de afgelopen dagen te maken met een snelle uitstroom van deposito's en zal waarschijnlijk niet in staat zijn zijn schulden of andere verplichtingen na te komen, zei de ECB, de toezichthouder van de kredietverstrekkers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May