Legacy van deze regering: realiteit & polonaise...
26 Feb 2022, 02:54
foto


In een krantenartikel heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking in het kader van strategische samenwerking tussen Suriname en Brazilië een mooie uitspraak gedaan. Hij richtte zijn blik op de toekomst: "Wij gaan er misschien niet meer zijn, maar wat wel onderdeel moet zijn van onze inspanningen is ervoor zorgen dat we iets achterlaten voor de volgende generaties”. Zijn opmerking loopt parallel aan eerdere uitspraken van President Santokhi, die ook al vaker heeft benadrukt dat hij niet voor de volgende verkiezing werkt, maar juist voor de volgende generatie.

Mooie woorden, die blijk geven van de juiste intentie, maar tegelijkertijd is er objectief gezien nog weinig regeertijd over om iets “tastbaars” achter te kunnen laten voor de volgende (politieke) generatie. Het tempo waarmee de economische/financiële en maatschappelijke ontwikkeling aangepakt wordt, blijft een traag verloop hebben. De pandemie heeft hier uiteraard ook een fors aandeel in gehad.

Met optimisme worden momenteel de versoepelingen rondom de Covid-19 maatregelen verwelkomd. Die komen de economische productiviteit ten goede, net als de bewegingsvrijheid van de bevolking. Tegelijk is recent melding gemaakt van een (nieuwe) olievondst voor de kust van Suriname en dit is aanleiding tot onmiddellijke inzet van een bestuurlijke polonaise om het (feestelijke) feit te markeren. Ik vraag me af of hier niet te vroeg wordt gejuicht; olie die alsnog in de grond zit levert niets op en vraagt allereerst om te investeren in mogelijkheden voor toekomstige exploitatie. Inzet van kennis en expertise, gedegen planvorming, haalbare plannen en planningen en de juiste partners zijn hiervoor allereerst noodzakelijk.

De president heeft terecht een appel gedaan op regering en de bevolking om in deze nieuwe fase een stevige impuls te geven aan de economische activiteiten van het land. De booster geldt nu niet de te prikken arm, maar een injectie in de economie. Het blijft mijns inziens van groot belang om met een realistische blik aan de slag te gaan om uiteindelijk daadwerkelijk te kunnen profiteren van de waardevolle grondstoffen die Suriname heeft.

Historisch gezien zal naar verwachting in het laatste jaar van de huidige regeerperiode de aandacht vooral worden gericht op de verkiezingen in 2025. De president en zijn ministers zetten zich met ambitie en hard werken in voor ons
land, maar ik vraag me af wat we nog van hen kunnen verwachten in de komende 2 jaar effectieve regeerperiode? Of resten er dan alleen herinneringen aan vele buitenlandse bezoeken, intenties voor (internationale) samenwerkingen, ideeën voor grootse plannen en jacht naar investeerders etc., zonder dat er voor het volk zichtbare perspectieven zijn gecreëerd of merkbare verbeteringen zijn in hun dagelijkse leven? Daarover maak ik, maar ook zoveel anderen, mij grote zorgen.

Wordt er nu en in de komende 2 jaar voldoende en op de juiste wijze nagedacht over de ontwikkelingsfase na de volgende verkiezingen? Want als noodzakelijke versterking van bijvoorbeeld instituten niet voldoende blijken, bestaat het gevaar dat een volgende regering de prille hervorming en verbetering, ingezet door deze regering, weer met de grond gelijk maakt. Herziening en versterken van Instituten borgen continuïteit van noodzakelijk doorlopende “dagelijkse gang van zaken” van voorzieningen. Met name overdracht naar en begeleiding van de transitieperiode voor een nieuwe regering is van belang om tijd/middelen efficiënt te gebruiken en de kwaliteit op peil te blijven houden.

In mijn optiek zou de regering zich vanaf nu meer moeten richten op een driesporenbeleid in de komende 2 jaren richting een beter leefbaar en veiliger Suriname:
- Armoede/Waterbeheer/Gezondheidszorg
(Korte termijn voor de gehele bevolking: te eten hebben, droge voeten houden en gezond blijven.)
- Borgen van de “basis” van bestuurlijke zaken en regelgeving om gedegen overdracht en continuïteit te borgen
(Als startpunt voor de volgende regering, met een solide bestuurlijke basis.)
- Continueren van de stappen ten behoeve van maatschappelijke en economische ontwikkeling (voor de lange termijn).

Dit vraagt om krachtig en helder leiderschap en juiste prioritering, maar ook succesvolle samenwerking met alle stakeholders in het directe belang van het land en de toekomst op middellange en lange termijn. Mijns inziens onderkent de regering wel degelijk de realiteit, maar lijkt te gehaast te verzanden in polonaises.

T. Sansaar
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May