1 jaar vaccinatiecampagne
23 Feb 2022, 04:48
foto


Vandaag 23 februari is het precies een jaar geleden dat met de vaccinatiecampagne werd gestart. Groot was de euforie toen. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid kreeg als eerste het Covid-19 vaccin (Astra Zeneca) toegediend. Met deze stap wilde  Ramadhin het vertrouwen van de Surinamer in het vaccin een "positieve boost" geven.

"Het doet mij bijzonder deugd dat wij op deze dag een begin kunnen maken met het einde van Covid in Suriname," deelde infectioloog Stefan Vreden mee.

Claudia Redan, algemeen directeur van AZP en PAHO-vertegenwoordiger Karen Lewis-Bell, benadrukten dat het vaccin het aantal besmettingen drastisch zou  laten afnemen en dat levens zouden worden gered.

Volgens de Covidwebsite waren sinds de pandemie in maart 2020, 8.880 personen in Suriname besmet geraakt met het virus, waarvan 170 zijn overleden.  "Covid vaccines save lives, and no doubt the covidvaccin wil do the same," zei Lewis-Bell overtuigd. Er is ondanks de "slechte publicatie" en "verhaaltjes die men vertelt" genoeg vertrouwen in het vaccin, deelden de sprekers mee.

Ontnuchtering
Met de loop der maanden bleken de vaccins niet de verwachte resultaten te leveren:
- Zo bleek dat gevaccineerden en dubbel gevaccineerden wederom besmet kunnen worden. Ze in intensief care kunnen belanden en ook gewoon dood kunnen gaan. Zo werd volksgezondheidsminister Ramadhin tot twee keren toe besmet. De minister is dubbel gevaccineerd. Ook stierf een oud Surinaams bankdirecteur aan de gevolgen van Covid, ondanks het feit dat hij dubbel gevaccineerd was.
- Zo bleek dat gevaccineerden en dubbel gevaccineerden anderen kunnen besmetten en dat het effect van de vaccins zodanig snel afneemt dat ook nog een boosterprik genomen moet worden. Nu al blijkt dat in sommige landen gesproken wordt over een vierde injectie, dan wel een 2de boosterprik.
- Ook de korte termijn bijwerkingen blijven zich opstapelen en er lijkt maar geen einde aan te komen.

De verwachtingen van de Surinaamse deskundigen kwamen niet uit. Het aantal  besmettingen nam toe met 876% (van 8.880 tot 77.810), terwijl het aantal doden steeg met 773% (van 170 tot 1.314).

Wraakgevoelens
Wat zich wel manifesteerde zijn de wraakgevoelens tegenover vaccinatiecritici:
- Minister Amar Ramadhin vond dat men maar op een eigen eiland moest gaan wonen, terwijl DNA-lid mevr. Dijksteel vond dat het de blakamangs zijn die niet willen vaccineren.
- Op 8 juni 2021 stelde VHP-fractievoorzitter Gajadien voor om mensen die niet willen vaccineren te adviseren onbetaald thuis te blijven. Hij was van mening deze mensen uit te sluiten.
- Op 12 oktober 2021 gaf DNA-ondervoorzitter  Dew Sharman (VHP) degenen die zich niet willen vaccineren de schuld van de  meer dan 900 Covid-doden. Hij vond ze asociaal,  a-humaan en zelfs crimineel. Hij riep de overheid op tot verplicht vaccineren. Hij noemde de weigeraars grappenmakers.

Diepe wonden

Het gelopen jaar (en ook het jaar daarvoor) zijn diepe wonden geslagen binnen de Surinaamse gemeenschap vanwege  het invoeren van draconische maatregelen door de overheid:
- Het onderwijs werd volledig ontregeld;
- Het economisch en maatschappelijk leven is kapot;
- Grote delen van de Surinaamse bevolking zijn sterk verarmd. De middenklasse is totaal verdwenen;
- De mainstreammedia heeft gefaald;  
- Artsen en vele vakbondsleiders  hebben puur uit eigen enge voordeel steeds de andere kant gekeken;
- Werkgevers hebben zich van hun slechte kant leren kennen;
- Het ministerie van Arbeid blijkt slechts een papieren tijger te zijn;
- Vele bedrijven zijn over de kop gegaan en niemand van de overheidsdiensten heeft zich zorgen gemaakt hoe de salarissen van deze mensen betaald zullen worden. Zo hebben de muzikanten nooit een financiële compensatie gekregen. Hoe men hun vaste lasten zal betalen, hoe ze voor voeding en kleding voor hun gezinnen zullen zorgen, kan de overheid een worst wezen.

Experimentele fase

Laat het duidelijk zijn, deze zogenaamde vaccins zijn nog in hun experimentele fase en geen enkele deskundige waar ook ter wereld weet momenteel wat de lange termijn bijwerkingen zullen zijn.
Ook moet duidelijk zijn dat eenieder die zich laat injecteren het op eigen risico doet. Bij wet is vastgesteld dat de vaccin producenten niet aansprakelijk kunnen worden gesteld. Ook de Surinaamse overheid noch de werkgevers kunnen aansprakelijk worden gesteld.
Het daarom verplichten van de Covid-vaccinatie zal inhouden dat we geen eigenaar meer zijn van ons eigen lichaam net als vóór 1 juli 1863.

Gastvrij en vredelievende bevolking

Al te vaak wordt door buitenlanders gezegd dat Surinamers gastvrij en vredelievend zijn. De afgelopen twee jaren hebben we onze andere kant leren kennen. Het wordt tijd dat wij een spiegel voor ons gaan houden.

Ricky Stutgard
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May