Jongeren tonen hun creativiteit met bouwen robots
20 Feb 2022, 19:44
foto
De training is een uitkomst voor de meisjes om basiskennis en vaardigheden op te doen. (Foto's: René Gompers)


“Ik wil later Mechanical Engineering en Robotics gaan doen,” geeft de 12-jarige Keshav Haripersad aan. Hij en 14 anderen -hij is de jongste- hebben met succes de Tullow Oil/Codettes Innostarter 2021-2022 afgerond. Om te slagen heeft deze klas mini ‘rovers’ moeten bouwen: robots op twee of meer wielen die automatisch bepaalde taken kunnen uitvoeren. Rovers zijn het meest bekend van hun werk op de maan en op de planeet Mars waar zij zelfstandig informatie en buitenaards materiaal verzamelen.

Codettes Innostarter is een trainingskamp voor meisjes waarbij ze de basiskennis en vaardigheden worden bijgebracht om zelfstandig applicaties of apparaten te ontwerpen, te programmeren en te bouwen. De apparaten en machines moeten zelfstandig kunnen functioneren en op afstand te monitoren zijn veelal via internet en smartphones. Julie Sundar, oprichter van Codettes Innostarter, licht toe dat bij deze editie van de trainingskamp door een samenloop van omstandigheden, er een aantal jongens hebben meegedaan.

“Vanaf 14 jaar mogen de kinderen meedoen maar Keshav is echt een uitzondering,” geeft Sundar aan. “Hij doet mee vanaf zijn elfde.” De tiener is ook deel van het team dat de eerste Hackotopia gewonnen heeft vorig jaar. Zijn team had uit goedkoop materiaal een werkende beademingsapparaat gebouwd. Aan de Hackotopia hebben 76 personen deelgenomen, het overgrootste deel universiteits- en PTC studenten. De beademingsapparaat was ook door Keshav bedacht. Het winnend team bestond uit leerlingen van Sundars school.



Vrijdag zijn in het Lallarookhgebouw de certificaten uitgereikt aan de 15 deelnemers van de Codettes Innostarter 2021-2022. Na de ceremonie is er een mini expo geweest van de robots. De meeste zijn gebouwd met ‘Fernandes ijsbakjes’ waarin de leerlingen enorm veel technologie hebben verwerkt. De ‘rovertjes’ moeten immers zelfstandig kunnen functioneren; de  omgeving in kaart brengen, mensen en obstakels herkennen, zelf bepalen wanneer ze wel of niet hun opdrachten moeten uitvoeren, zelf uitrekenen hoever en hoe snel ze moeten bewegen.

De leerlingen zijn creatief geweest. Een rover kan schoonmaken, een andere mensen herkennen en achtervolgen, een rolt naar je toe om je handen te ontsmetten, een kan objecten pakken en verplaatsen. Een heeft de vorm van een boot en kan mensen entertainen. Shanika Doekhi (17) heeft een rover gebouwd die metalen in en boven de grond kan detecteren. Net als Keshav, kijkt ze op naar de sterren; ruimtevaart is voor hen een grote bron van inspiratie.

“Ik ben zo blij dat dit (de trainingskamp) bestaat,” geeft Shanika aan. “Ik had altijd al interesse in technologie. Ik kijk ook altijd wanneer er een launch naar space is en robotics vind ik interessant. Ik zit wel op de VWO en heb een S-pakket maar bij miss Julie leren we zoveel meer. Van coderen tot bouwen. Op school leer je dit niet. Voor meisjes zijn er ook niet veel kansen om deze praktische lessen te volgen. Dus dit is echt een goed project. Ik denk dat ik net als miss Julie ook andere meisjes ga trainen later.” Shanika is lid van het winnend team dat het beademingsapparaat heeft gebouwd vorig jaar.

Keshav is vanaf zijn 8e geïnteresseerd in technologie. “Misschien ga ik ook Software Engineering en Networking doen want ze hebben met elkaar te maken,” denkt hij luid op. Een van zijn inspiratiebronnen is Elon Musk, de miljardair technoloog. Keshav volgt ook de ontwikkelingen in de ruimtevaart op de voet. Hij weet in detail te vertellen over Nasa, rovers en de missies op de maan en planeet Mars.

“Suriname is nog niet zover met die technologie maar misschien kan ik straks helpen,” merkt Keshav op. “Ik ben mijn ouders dankbaar dat ze me hier hebben ingeschreven. Ik zou nu niet zo ver kunnen zijn. Ik heb geen bepaalde droom, ik wil gewoon zoveel leren totdat ik genoeg weet om iets te doen.” Sundar en co-trainer Theo Boomsma zijn trots op hun leerlingen. Ze zijn heel erg gedreven en maken zich nu al klaar voor de volgende grote wedstrijd, de Hackomation later dit jaar.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May