Petrópolis: Doden blijven toenemen, reddingswerk stagneert
19 Feb 2022, 14:45
foto
In het Braziliaanse Petrópolis stagneert de regen de reddingswerkzaamheden bij de aardverschuivingen.


In de Braziliaanse stad Petrópolis in de deelstaat Rio de Janeiro blijft het regenen. Dit heeft gevolgen voor de hulpverlening en het dodental van de aardverschuivingen is opgelopen tot 136. Het aantal vermiste personen is opgelopen tot 213. Ongeveer 700 mensen schuilen nog steeds in scholen en kerken nadat ze uit hun huizen waren geëvacueerd.

"Ik zag intense vernietiging, het is een beeld van oorlog, we hadden een perfect idee van de ernst van wat hier in Petrópolis gebeurde", zei president Jair Bolsonaro, die over het getroffen gebied vloog zodra hij terugkwam in het land van zijn officiële reis naar Europa, waar hij op een driedaagse tournee was geweest. Zijn laatste stop was donderdag in Hongarije.

We kunnen deze verschijnselen niet voorzien, de bevolking heeft gelijk in haar kritiek, er zijn hier al andere tragedies geweest en we hopen dat ze niet meer zullen gebeuren,  zei het staatshoofd. Hij beloofde dat er preventieve maatregelen zullen worden genomen. "We nemen nu noodmaatregelen."

In 2011 stierven meer dan 900 in Petrópolis en andere steden in het bergachtige gebied van Rio de Janeiro als gevolg van ongekende overstromingen.

Bolsonaro had vrijdag een ontmoeting met de gouverneur van Rio de Janeiro, Claudio Castro, en de ministers van Regionale Ontwikkeling Rogerio Marino en Defensie, generaal Walter Souza Braga Neto, om verdere hulpmaatregelen te bespreken.

Alarmsirenes over mogelijke lawines begonnen vrijdag vroeg te klinken in gebieden van Petrópolis, zoals Morro da Oficina, Vila Sao Felipe en in de buurt van Rua 24 de Maio. Vrijdagavond stond het dodental op 136 en het aantal vermiste personen op 213.

Commissaris Elen Souto van de Whereabouts Discovery-delegatie stuurde agenten om het gebied te doorzoeken op zoek naar "buren die geen vermiste familieleden hebben gemeld", legde ze uit, terwijl andere bewoners met hun eigen gereedschap op zoek waren naar familieleden die vermoedelijk vastzaten in het puin.

Slechts 30% van de gevonden lichamen was vrijdag geïdentificeerd, aangezien sommige van hen "in staat van ontbinding verkeren" of ernstig verminkt zijn, benadrukte Souto.

De zoekacties werden ook verschillende keren opgeschort vanwege extra regen en uit bezorgdheid over de veiligheid van de hulpverleningsteams. Weersvoorspellingen blijven meer neerslag aankondigen.

Het aantal lichamen dat zich in het plaatselijke mortuarium had opgestapeld, overweldigde de lokale forensische faciliteiten en volgens berichten in de media werden sommige lijken per ongeluk overgedragen aan verkeerde families.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May