Vandaag vervolgdebat 2 belangrijke arbeidswetten
17 Feb 2022, 00:00
foto
Patrica Etnel, voorzitter van de commissie die de twee arbeidswetten heeft voorbereid voor openbare behandeling. (Beeld: DNA TV)


De Nationale Assemblee gaat vandaag verder met de behandeling van twee belangrijke wetten die geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer moet tegengaan en gelijke behandeling voor werk moeten bevorderen. Commissievoorzitter Patricia Etnel (NPS) benadrukte dat vrouwen vaak slachtoffers worden van intimidatie en seksueel molest op de werkvloer. Zij dienen te worden beschermd. Ook moet er voor gelijksoortig werk dezelfde beloning zijn voor mannen en vrouwen.

Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw wordt er op aangedrongen dat werknemers beschermd worden voor seksueel molest en intimidatie. Er is een lange weg afgelegd om te komen tot uiteindelijk de behandeling van de wetten in De Nationale Assemblee. Etnel merkte op dat ook mannen geweld ervaren op de werkvloer. Diverse mannelijke Assembleeleden, onder aanvoering van Assembleevoorzitter Marinus Bee, merkten op dat als kijken naar een een vrouw al intimidatie kan inhouden, ze dan een donkere bril zullen aanschaffen. Zij wezen er op dat de wet geen ruimte moet bieden voor misbruik. Er moet beroep mogelijk zijn indien iemand valselijk wordt beschuldigd.

Etnel merkte op dat de wet een 'tool' geeft om op te kunnen treden tegen discriminatie, pesten, seksueel molest. Er wordt een sterk signaal gegeven aan de publieke en private sector. De werkplek dient veilig te zijn voor elke werknemer. Er moeten maatregelen getroffen worden door de overheid als de particuliere sector om preventief op te kunnen treden. Zij vroeg zich af of de Arbeidsinspectie en de Ambtenareninspectie wel goed uitgerust zijn om de wet te kunnen handhaven. Om controle uit te kunnen oefenen in bijvoorbeeld de exclusieve economische zone moet er goede samenwerking zijn met andere instituten zoals de Kustwacht. Zij denkt aan mensen die werkzaam zullen zijn in de olie en gassector, waarbij de Arbeidsinspectie niet zomaar op een boot kan gaan om controle uit te oefenen.

De strafbepaling van een maand als iemand over de schreef is gegaan, vindt Etnel te weinig. De persoon die zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel molest komt er gemakkelijk van af. Het Assembleelid vraagt de regering om hier verder naar te kijken. Het moet ook mogelijk zijn om de zaak aan te brengen voor strafrechtelijke vervolging door deze over te dragen aan Justitie en Politie. 

Over de Wet Gelijke Behandeling Arbeid voerde Etnel aan dat het belangrijk is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen man en vrouw voor een gelijkwaardige job. Beiden moeten gelijkelijk beloond worden. Er mag geen discriminatie plaatsvinden. Ook de rol van multinationals waar Surinamers werken moet goed bekeken worden. De werkomstandigheden moeten niet achteruit gaan. De wet moet overal uitgevoerd kunnen worden. Er dient huiswerk te worden gemaakt om de wetten in volle omvang uit te kunnen voeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May