Santokhi: Guyana, Suriname en Brazilië zullen gasbronnen bundelen
16 Feb 2022, 01:36
foto
President Chan Santokhi tijdens zijn inleiding op de 2022 International Energy Conference in het Marriott Hotel in Georgetown, Guyana. (Foto: Keno George)


Te midden van wereldwijde actie voor een duurzame energietoekomst, zullen Guyana, Suriname en Brazilië hun gasbronnen bundelen om effectieve energiebronnen te ondersteunen om het ontwikkelingsproces in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio te vergemakkelijken. President Chan Santokhi vertrouwt erop dat deze samenwerking kan werken. Hij sprak dinsdag tijdens de opening van de 2022 International Energy Conference in het Marriott Hotel in Georgetown.

"De duurzame voordelen van Suriname gaan verder dan onze grenzen en zien toe op samenwerking met Guyana en Brazilië", zei Santokhi. "We hebben hetzelfde doel en dezelfde toewijding aan onze huidige en toekomstige generaties."

De samenwerkingsgebieden tussen de drie buren zijn onder meer infrastructuur, milieu, investeringen, energie en marktuitbreiding. Santokhi, de president van Guyana,  Irfaan Ali en de president van Brazilië, Jair Bolsonaro, hebben elkaar op 21 januari 2022 in Paramaribo ontmoet waar deze besprekingen zijn voortgezet.

"Als verantwoordelijke leiders moeten we vooruit kijken, ver vooruit en als we nu niet beginnen, blijven we niet alleen achter, maar laten we kansen liggen", zei Santokhi in een toespraak die voorafging aan die van president Ali en van premier Mia Mottley van Barbados

Santokhi zei dat Guyana en Suriname nu een historische en unieke verplichting hebben om hun oliebronnen goed te beheren met naleving van internationaal erkende en aanvaarde milieunormen. "Dit moet gebeuren terwijl we een duurzame energietoekomst creëren in overeenstemming met het thema van de vierdaagse conferentie die wereldwijde beleidsmakers, professionals uit de industrie en professoren heeft samengebracht."

President Santokhi zei dat er enorme investeringen nodig zijn, maar dat landen ook moeten samenwerken. Zowel Guyana als Suriname zijn op weg naar ontwikkeling, naar een duurzame economie die de transitie zal maken van op koolstof gebaseerde energie naar groene energie. "De vraag is nu hoe we die overgang maken door onze hernieuwde hulpbronnen verstandig te gebruiken met moderne technologie om een ​​solide basis of een meer gediversifieerde economie te leggen voor toekomstige generaties?"

Afgezien van de pandemie en de wereldwijde financiële risico's, worden we ook geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering en nu ook de van dreigende wereldwijde instabiliteit als gevolg van politieke conflicten, zei Santokhi. Al deze zaken zullen een impact hebben op de vraag, stromen en prijzen van energieopwekking.

"Het is niet alleen dat we moeten overstappen van één energiebron naar een schonere en hernieuwbare energiebron, maar we moeten ook overwegen hoe energie zelf ons leven en onze economieën zal veranderen naarmate we verder gaan."

"Ik geloof dat Suriname en Guyana met deze nieuwe hulpbron kunnen helpen om de wereldwijde energiearmoede te verminderen, die het voor bijna een miljard mensen moeilijk maakt om een productief levensonderhoud te ontwikkelen", voegde Santokhi toe.

Hij stelde echter dat bij het in kaart brengen van deze transitie Guyana en Suriname moeten erkennen dat anderen "ons zijn voorgegaan en hebben geprofiteerd van inkomsten om een ​​moderne economie te ontwikkelen en een toekomstig pad voor economische ontwikkeling te creëren waar olie en gas misschien niet langer een belangrijke rol zullen spelen."

Santokhi heeft zijn inleiding gehouden in aanwezigheid van de Ghanese president Nana Dankwa Akufo-Addo, waar hun vooruitgang in het beheer van olie als model wordt gebruikt in het Caribisch gebied en door Guyana in het bijzonder. Santokhi heeft zich gecommitteerd aan de inspanningen van Suriname voor een verantwoorde benadering van het ontwikkelen van olie- en gasbronnen op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier.

De 2022 International Energy Conference in buurland Guyana duurt tot en met 18 februari.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May