Vids blijft hameren op uitstel behandeling conceptwet Grondconversie
10 Feb 2022, 23:25
foto


Voor de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids) blijft de conceptwet Grondconversie (de conversie van grondhuur naar eigendom) in zijn huidige vorm onacceptabel. In twee petities die zij heeft ingediend vraagt zij de behandeling van de conceptwet voor onbepaalde tijd uit te stellen. Maar dat verzoek is volgens de Vids "aan dovemansoren gericht." De behandeling van de conceptwet stond dinsdag op de agenda, maar is niet in behandeling genomen omdat er geen quorum was.

De Vids zegt dat één van de beginselen van het grondbeleid incorrect is en dat die eerst moet worden rechtgezet. Volgens het Decreet Domeingrond is alle grond waarop geen recht van eigendom bewezen kan worden, domein van de Staat is. De Vids stelt echter dat "inheemse woon- en leefgebieden wel degelijk eigendom van de inheemse volken, ook al is daar geen eigendomsakte van te overleggen, juist vanwege deze op koloniale basis gestoelde domeinwetgeving."

"Een structurele tekortkoming van de Surinaamse wetgeving," zegt de vereniging. Zij benadrukt dat inheemse gronden géén onderdeel zijn van het domein van de Staat. De Vids vindt dat er ook direct een wijziging moet worden aangebracht in artikel 1 lid 1 van het Decreet Beginselen Gronduitgifte. Met dit artikel worden de traditionele woon- en leefgebieden der Inheemse volken uitgesloten van domeingrond, en wordt verwezen naar de collectieve rechten van inheemse volken zoals vastgelegd in de conceptwet Collectieve Rechten. "De regering kan en mag helemaal niet beslissen over grond die eigendom is van inheemse volken, zoals nu wel in de conceptwet Grondconversie staat."

De Vids staat erop dat er eerst wettelijke erkenning moet komen van de collectieve rechten, alvorens er sprake kan zijn van een conceptwijziging. Bij de vereniging bestaat de indruk dat het parlement of een deel daarvan "om onbekende redenen haast heeft om de wijziging van het Decreet Uitgifte Domeingrond door te drukken. De fundamentele mensenrechten van de inheemse volken worden daardoor verder in gevaar gebracht, zegt de Vids in een verklaring.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May