Column: Blunder op blunder
10 Feb 2022, 00:59
foto
Bondsgebouw SVB
Foto: svb.sr


De Surinaamse Voetbal Bond (SVB) heeft de professional Stanley Menzo aangetrokken om de kar te trekken en Natio voor de tweede keer in successie te loodsen naar de Goldcup en ook nog betere positionering op de FIFA-ranglijst te bewerkstelligen. Gezien Menzo's ervaring als speler in het professionele circuit, Curriculum Vitae als coach en zijn professionele attitude, zal hij zich in het zweet werken om de gemaakte afspraken na te komen. Echter zullen de resultaten niet alleen van zijn inzet afhangen. Ook van de gasten bij de bond wordt professionaliteit verwacht. Uitgaande van de eerste tekenen, is er in deze nog een enorm lange weg te gaan.

Vanaf dag één heeft Menzo laten doorschemeren een winnaar te zijn, die volgens een bepaald plan te werk gaat. Daarbij horen in deze fase zeker de oefeninterlands die in aanloop naar de Nations League zullen worden afgewerkt. Het afgelopen toernooi was dus de eerste gelegenheid om punten te vergaren en alzo te werken aan een betere notering op de ranglijst. Menzo heeft samen met zijn staf en de spelersgroep keihard gewerkt om goed voor de dag te komen bij zijn debuut en hoewel hij niet over alle beroepsvoetballers kon beschikken liet hij op de ontmoeting met de pers doorschemeren erop gebrand te zijn de overwinning in de wacht te slepen. In woorden van gelijke strekking klonk het erg strijdvaardig: als coach wil je altijd winnen.

Zoals we inmiddels weten heeft Natio zowel Barbados als Guyana aan de zegekar gebonden en zou dit resultaat Suriname een paar punten opleveren. Helaas is na het toernooi aan het licht gekomen dat het bestuur heeft nagelaten het toernooi bij de FIFA aan te melden. Het gevolg van deze misser is, dat Suriname de broodnodige punten heeft misgelopen. Erg stuntelig werd via een staatsmedium verklaard dat men zich verkeken zou hebben op de voorwaarde waaraan een correcte aanmelding moet voldoen. Deze blunder is onacceptabel want de regels zijn sinds jaar en dag bekend, dus zou de verantwoordelijke zich moeten inlezen, zodat de juiste procedure gevolgd had kunnen worden. Dit voorval heeft weer eens de amateuristische handelwijze van dit bestuur duidelijk gemaakt. Het bestuur doet er goed aan om ruim voor elke activiteit te brainstormen, een draaiboek samen te stellen met een duidelijke taakverdeling en de voortgang te controleren, zodat dit soort blunders zich niet herhalen.

Een ander opmerkelijk voorval dat zich rond het oefentoernooi voordeed, is de besmetting van een aantal spelers en stafleden van Barbados met het Covid-19 virus. Dat er tijdens de procedure hier te lande nattevingerwerk is gedaan, staat buiten kijf. Er is te licht omgesprongen met de gezondheidsbelangen van de betrokken Surinamers. Om andere landen binnen te komen moeten resultaten van een uitgebreide test worden overgelegd. Dat de gasten hier aan het toernooi konden meedoen zonder adequate testresultaten te hebben overgelegd, is onacceptabel. Beseft men niet hoe ernstig een besmetting met het Corona-virus in het ergste geval zou kunnen verlopen?

Men moet in goed vertrouwen kunnen deelnemen aan activiteiten, zonder achteraf te vernemen dat de vereiste voorzorgsmaatregelen niet in acht zijn genomen. Iemand die zich netjes houdt aan alle voorschriften zou door nalatigheid van de organisator, toch besmet kunnen worden en op zijn beurt, ook diens omgeving in gevaar kunnen brengen. Het is onvoorstelbaar dat van de media wel een PCR-test werd geëist, maar dat de veiligheid van de mediawerkers door dezelfde organisatie in gevaar is gebracht. De media waren namelijk in de gelegenheid om spelers te interviewen, dus is het best mogelijk dat een geïnfecteerde speler de aanwezige pers te woord gestaan heeft.

Een bekend gezegde luidt: waar er wordt gewerkt, worden er fouten gemaakt. Echter moeten fouten die te voorzien zijn, voorkomen worden, anders neigt het naar roekeloosheid en gebrek aan respect voor de medemens.

Mireille Hoepel
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May