Bouva wil opheldering over vervolging ex-militair in Nederland
09 Feb 2022, 02:24
foto
Assembleelid Melvin Bouva wil opheldering over de vervolging van een ex-militair uit Suriname door Nederland. Hij zou tijdens de Binnenlandse Oorlog mensen hebben vermoord. (Beeld: DNA TV)


Assembleelid Melvin Bouva (NDP) plaatst vraagtekens bij de vervolging van een Surinaamse ex-militair die oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd tijdens de Binnenlandse Oorlog. Het Nederlandse Openbaar Ministerie vindt dat de man (Abdoel L.) ook in Nederland berecht kan worden voor ernstige oorlogsmisdrijven. Bouva heeft dinsdag vragen hierover gesteld aan de regering in De Nationale Assemblee.

Er moet opheldering worden gevraagd bij de Nederlandse regering, stelt Bouva. De minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking moet desnoods de Nederlandse ambassadeur ontbieden om helderheid in deze zaak te krijgen. Het Assembleelid vindt dat de grens van soevereiniteit en integriteit wordt genaderd met deze instelling van de Nederlandse justitie. De regering heeft intussen ook actie ondernomen om geïnformeerd te worden.

Abdoel L. zou een commando zijn geweest in het Nationaal Leger tijdens de Binnenlandse Oorlog. In de strijd tegen het toenmalige Jungle Commando zou hij onderdeel zijn geweest van bloederige zuiveringsacties van het leger. Daarbij zou Abdoel L. burgers hebben vermoord, onder wie ook een kind. Zijn raadsman, Gerald Roethof, heeft betoogd dat het om "verzinsels gaat van een drugsverslaafde". Zijn cliënt zou verslaafd zijn waardoor hij stoere verhalen zou vertellen. De advocaat beriep zich op de Amnestiewet die geldt in Suriname, maar dit is weggewuifd door het Openbaar Ministerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May