Costa Rica: Ex-president Figueres naar tweede ronde
07 Feb 2022, 18:26
foto
Presidentskandidaat Jose Maria Figueres van de Nationale Bevrijdingspartij (PLN) houdt toespraak, nadat hij bij een voorlopige gedeeltelijke telling van de stemmen bij de presidentsverkiezingen leidt in San Jose, Costa Rica (Foto: Reuters)


Voormalig president Jose Maria Figueres leidde comfortabel de voorlopige telling van stemmen bij de Costa Ricaanse presidentsverkiezingen van zondag. Voormalig minister van Financiën Rodrigo Chaves staat aan de andere kant klaar om de verwachtingen te trotseren om hem in een tweede ronde te ontmoeten.

Figueres won 27,3% van de stemmen op basis van de resultaten van bijna driekwart van de stembureaus, waarbij econoom Chaves voorbij de evangelische Christian Fabricio Alvarado kwam om een ​​voorsprong te behalen op de tweede plaats met 16,6% van het totaal.

Chaves, een voormalig functionaris van de Wereldbank die een anti-establishment reputatie heeft opgebouwd sinds hij ongeveer een half jaar het ministerie van Financiën leidde onder de vertrekkende Costa Ricaanse president Carlos Alvarado, stond vierde in recente opiniepeilingen.

"Chaves heeft een liberale economische positie, is sociaal conservatief, pro-law and order en tegen de politieke klasse", zegt Rotsay Rosales, een politicoloog en hoofd van het National Policy Observatory van de Universiteit van Costa Rica.

Fabricio Alvarado van de neo-Pentecostal New Republic Party en tweede bij de verkiezingen van 2018 in het Midden-Amerikaanse land, werd derde, met een steun van 15,2%.

Om de eerste ronde ronduit te winnen, moest een kandidaat meer dan 40% van de stemmen behalen. De twee grootste kanshebbers nemen het op 3 april tegen elkaar op in een tweede ronde. In de eerste ronde streden in totaal 25 kandidaten.

Chaves, die in de campagne beschuldigingen verwierp dat hij eerder in zijn carrière was gecensureerd wegens seksuele intimidatie, drong er bij Figueres op aan om een ​​waardig discours te voeren in de tweede ronde. "Ik ben door weinigen aangevallen, maar heel gemeen. Als ik een fout heb gemaakt, bied ik mijn excuses aan", zei hij tegen aanhangers.

Figueres, die van 1994 tot 1998 regeerde onder de centristische Nationale Bevrijdingspartij, was volgens opiniepeilingen een kleine favoriet op weg naar de eerste ronde.

Alle 57 zetels van de nationale wetgevende vergadering liggen ook voor het grijpen. Een verdeelde wetgevende macht is waarschijnlijk, waarbij lokale media voorspellen dat de Nationale Bevrijdingspartij (PLN) van Figueres de meeste zetels zou winnen met 19, maar ver van een meerderheid.

Costa Ricanen hebben gezegd dat ze willen dat hun volgende leider corruptie en hoge werkloosheidscijfers aanpakt gedurende een termijn van vier jaar.

Het verkiezingstribunaal zei dat de stemming in het hele land soepel is verlopen en meldde een voorlopige opkomst van ongeveer 60%.

In de hoofdstad San Jose zei Enrique Romero, een 52-jarige bouwvakker, dat hij op Figueres zou stemmen. "Ik wil dat de zaken verbeteren, dat de overheid beter functioneert", zei Romero. "De situatie is kritiek. Het gaat niet om teruggaan naar het verleden, maar om vooruitgaan en leren van ervaringen."

President Carlos Alvarado, een centrumlinkse politicus, kan niet gaan voor een tweede opeenvolgende termijn.

Volgens opiniepeilingen had ongeveer een derde van de kiezers in het Midden-Amerikaanse land van ongeveer 5 miljoen mensen nog niet geen duidelijke keus gemaakt voor de verkiezingen.

Victor Morales, een 56-jarige die vlaggen verkoopt, was een van degenen die onbeslist waren. "Mijn bedrijf is achteruitgegaan door de slechte regeringen die we hebben gehad", zei Morales. "Vroeger verzamelden mensen zich om politieke partijen te steunen."

De regerende centrumlinkse partij Citizen Action (PAC), die al twee termijnen aan de macht is, kreeg minder dan 1% van de steun in de peiling van het Centrum voor Onderzoek en Politieke Studies.

De nationale vergadering moet onder meer onderhandelen over belangrijke financiële steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May