Canadese hoofdstad roept noodtoestand uit
07 Feb 2022, 12:34
foto
Politieagenten lopen door de protestmenigte voor de Parliament Hill, terwijl vrachtwagenchauffeurs en supporters blijven protesteren tegen de vaccinplicht voor Covid-19 in Ottawa, Ontario, Canada. (Foto: Reuters)


De burgemeester van de Canadese hoofdstad Ottawa heeft de noodtoestand uitgeroepen als reactie op meer dan een week van protesten van vrachtwagenchauffeurs tegen Covid-beperkingen. Jim Watson zei dat de situatie in de stad "volledig uit de hand liep", met meer demonstranten dan de politie. Hij zei dat de protesten een bedreiging vormden voor de veiligheid van de bewoners.

De vrachtwagenchauffeurs hebben het centrum van Ottawa verlamd met voertuigen en tenten die wegen blokkeren.

Het "Vrijheidskonvooi" begon als een beweging tegen een eis van de overheid om de vrachtwagenchauffeurs te vaccineren tegen Covid.

In een gesprek met het Canadese radiostation CFRA zei Watson dat de demonstranten zich steeds "ongevoeliger" gedroegen door voortdurend "toeters en sirenes te laten loeien, vuurwerk af te steken en er een feest van te maken".

"Het is duidelijk dat we in de minderheid zijn en we zijn deze strijd aan het verliezen", zei hij, eraan toevoegend: "Dit moet worden teruggedraaid - we moeten onze stad terugkrijgen." De burgemeester gaf geen specifieke details over welke maatregelen hij zou kunnen opleggen, maar de politie zei zondag dat ze de handhaving zouden opvoeren, inclusief mogelijke arrestaties van degenen die de demonstranten wilden helpen.

Een noodtoestand zal de stad extra bevoegdheden geven, waaronder toegang tot apparatuur die eerstelijnswerkers en hulpdiensten nodig hebben.

Een verklaring van de stadsautoriteiten zei dat de noodtoestand "het ernstige gevaar en de bedreiging voor de veiligheid van de bewoners weerspiegelt die door de aanhoudende demonstraties worden gevormd en benadrukt de noodzaak van steun van andere jurisdicties en regeringsniveaus".

Veel inwoners van Ottawa hebben bezwaar gemaakt tegen de demonstraties. Klachten variëren van stilstaande vrachtwagens die het verkeer belemmeren en geïmproviseerde houten constructies in stadsparken tot gederfde inkomsten en angst voor intimidatie en zelfs geweld.

De politie zei bezorgd te zijn over de manier waarop het konvooi extremistische retoriek heeft aangetrokken.

Een demonstrant die uren reed om zich bij het protest in Ottawa aan te sluiten, Kimberly Ball, vertelde persbureau AFP dat het protest "over onze vrijheid" ging. "Een paar mensen die we kennen, vrienden, verloren hun baan vanwege deze mandaten", zei ze, eraan toevoegend dat ze zich zorgen maakte over de veiligheid en effectiviteit van Covid-vaccins.

Covid-19-vaccins hebben het risico op ernstige ziekte verminderd bij degenen die met het virus zijn geïnfecteerd en ernstige bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam. Canadezen steunen in grote lijnen de vaccinmandaten - bijna 83% van de in aanmerking komende bevolking is volledig gevaccineerd.

De organisatoren van het Vrijheidskonvooi hebben beloofd vreedzaam te protesteren en de wet te respecteren, maar ook "zo lang te blijven als nodig is".

De beweging werd vorige maand aangewakkerd door de introductie van een mandaat voor vrachtwagenchauffeurs om te worden gevaccineerd tegen Covid-19 bij het oversteken van de grens tussen de VS en Canada.

De demonstranten hebben zich sindsdien verzameld in het centrum van Ottawa, in de buurt van Parliament Hill, en hun eisen zijn gegroeid van het terugdraaien van het mandaat van grensvaccinatie tot het beëindigen van alle dergelijke mandaten in het hele land en oppositie tegen de regering van premier Justin Trudeau.

Vrijdag bood de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn steun aan de vrachtwagenchauffeurs en beschreef hij Trudeau als een "uiterst linkse gek" die "Canada had vernietigd met krankzinnige Covid-mandaten".

Als reactie tweette een voormalige Amerikaanse ambassadeur in Canada, Bruce Heyman, dat Trump zich niet zou moeten bemoeien met de binnenlandse problemen van Canada en dat zijn opmerkingen "niet alleen een bedreiging voor de VS maar voor alle democratieën" waren.

Een recente opiniepeiling door Abacus Data suggereerde dat 68% van de Canadezen vond dat ze "heel weinig gemeen" hadden met de demonstranten, terwijl 32% zei dat ze "veel gemeen hadden" met de vrachtwagenchauffeurs.

GoFundMe zei vrijdag dat het miljoenen dollars zou inhouden die voor de vrachtwagenchauffeurs waren ingezameld, daarbij verwijzend naar politierapporten van geweld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May