Politiek leiderschap in het machtscentrum
07 Feb 2022, 20:28
foto


Er valt momenteel niet te ontkennen dat er veel ontevredenheid heerst in de gemeenschap, omdat het overgrote deel gebukt gaat onder de slechte sociaalmaatschappelijk situatie. De regeringsverwachtingen waren zeer hoog, omdat er veel beter was beloofd, maar tot nu toe hebben de politieke machthebbers hun beloftes (nog) niet (helemaal) kunnen waarmaken.

Politieke leiders hebben deze situatie aan zichzelf te danken, omdat ze tijdens de verkiezingscampagnes van alles hebben geroepen en beloofd, waarbij ze op bepaalde momenten buiten de realiteit leefden en luchtkastelen bouwden. Dit alles is gevolg van de drang naar (politieke) macht. Een machtslustig wezen is even gevaarlijk als een briesende leeuw, omdat alle handelingen die gepleegd worden gebaseerd zijn op de drang naar macht.

Tijdens de laatste verkiezingscampagnes heb ik een paar verkiezingsprogramma’s doorgenomen. Het overgrote deel van ze bevat alleen gebakken lucht en dient als kiezers lokaas. Zelfs uit mijn eigen partij (ABOP) heeft een exponent beloofd dat bij regeermacht de brandstofprijs omlaag zou gaan, maar wat is de brandstofprijs nu? Daarentegen heb ik altijd aangegeven dat het vorige beleid zou zorgen voor een maatschappelijk biologische bom. Het is die bom die nu tot ontploffing is gekomen in alle lagen van de bevolking, waardoor er veel ontevredenheid heerst.

Leiderschap

Het wordt tijd dat personen die zich in leiderschapsposities bevinden zich daadwerkelijk gaan bezighouden met leiderschapstaken, want de meeste van deze personen zijn eerder managers dan leiders. Leiderschap is gericht op mensen, maar management is gericht is zaken/taken. Leiders geven daarom directe en managers indirecte leiding. Leiderschap is gericht op toekomst, waarbij het ontwikkelen van een realistische visie en strategisch beleid zeer belangrijk zijn. Een realistische visie zorgt voor het denkbeeldig scheppen van de gewenste toekomst. Het ontwikkelen van een strategisch beleid zorgt voor het uitzetten van een pad van het ongewenste heden naar de gewenste toekomst.

Een (politiek) leider dient daarom zijn visie open en eerlijk te communiceren met alle belanghebbenden. De vlieger “de regering de kans geven om het land te besturen, want ze weet wat het beste is” gaat binnen leiderschap resoluut niet op. De regering, maar meer nog de president en vicepresident, moeten de beleidsrichting duidelijk communiceren met het volk, zodat het volk weet waaraan het toe is, waardoor er begrip kan worden opgebracht voor de offers. Hierdoor zullen uit de gemeenschap meerdere leiders ontstaan die de visie verder zullen ontwikkelen en verkondigen. Het is de taak van een leider om meer leiders te creëren, zodat continuïteit van beleid gegarandeerd is. Politieke leiders moeten zich ervan bewust zijn dat politiek leiderschap niets anders is dan dienend leiderschap, wat inhoudt dat land en volk op de eerste plaats staan bij het verwerven van regeermacht. Een politieke leider die na zijn actieve periode rijk is geworden, maar zijn land en volk in armoede heeft gedompeld, is niets anders dan een vaderlandscrimineel. Een leider die alleen volgers creëert moet zich ervan bewust zijn dat zijn nalatenschap alleen in de geschiedenisboeken te vinden zal zijn, maar niet binnen de gemeenschap.

Open en eerlijke communicatie

De regering moet meer communiceren met het volk, want precies daar schiet het behoorlijk tekort. De directoraten Communicatie Dienst Suriname en Volkscommunicatie moeten nu meer dan ooit op duurzame wijze met elkaar gaan samenwerken als teken van eenheid van beleid, dan i.p.v. het steeds produceren van eigen producties. De president en vicepresident moeten ook meer met het volk communiceren i.p.v. gescheiden ‘loslosi anga borbori’ te verkondigen. Het ontbreken/stopzetten van de regeringspersconferenties is een ernstig minpunt in de communicatie naar en met het volk.

De regering heeft nog niet duidelijk gecommuniceerd wat met de eerste trance geld vanuit International Monetair Fund gaat gebeuren. Daarnaast begrijpen grote delen van de gemeenschap nog steeds niet waarom deze coalitie nu heeft gekozen voor het in zee gaan met IMF, terwijl ze in 2016 faliekant ertegen waren. De regering moet begrijpen dat het grootste deel van de gemeenschap de technische termen die in reguliere programma’s worden geuit door deskundigen, niet begrijpt. Er moeten verschillende programma’s ontwikkeld worden waar het regeringsbeleid in eenvoudige taal, liefst in meerdere talen, aan de gemeenschap wordt uitgelegd. De regering heeft tot nu toe niet uitgelegd waarom er nog steeds geen diasporakapitaal ter beschikking is en waarom ze na 200 regeringsdagen de economie niet uit het slop heeft gehaald zoals was beloofd.

Aanbevelingen

Politieke leiders moeten tijdens verkiezingscampagnes vanwege machtsdrang de realiteit niet uit het oog verliezen en vervallen tot propagandisten. Zorg er als politieke leider voor dat het partijverkiezingsprogramma wetenschappelijk tot stand is gekomen, waardoor het een realistisch en dynamisch product is. Doe alleen uitspraken/beloftes die je zeker kan waarmaken, waardoor het onmogelijk is dat het politiek tegen jou kan worden gebruikt. Het verwerven van regeermacht op basis van oneerlijke/misleidende/ondoordachte verkiezingstactieken is voer voor politieke tegenstanders.

R. Ravenberg, PhD
rub_rav@yahoo.com
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May