Mexico: 16 lijken ontdekt in gewelddadige deelstaat
06 Feb 2022, 19:33
foto
Een vrouw loopt op een plaats delict waar onbekende aanvallers de lichamen van in dekens gewikkelde mannen hebben achtergelaten in Fresnillo, in de Mexicaanse deelstaat Zacatecas. (Foto: Reuters)


De lichamen van 16 mensen werden zaterdag gevonden in twee verschillende steden in de deelstaat Zacatecas in Mexico, te midden van een strijd tussen twee machtige drugskartels. Lokale autoriteiten zeiden dat 10 van de lichamen werden ontdekt in Fresnillo, terwijl de andere zes werden gevonden in Generaal Panfilo Natera, 110 km naar het zuidoosten.

De openbare aanklagers zeiden dat beide plaatsen delict in behandeling waren.

Het geweld in Zacatecas is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, waarbij experts melding maken van een strijd om territorium tussen de Sinaloa en de Jalisco New Generation-kartels om de controle over lucratieve drugssmokkelroutes naar de Verenigde Staten.

Eind vorig jaar vermenigvuldigden grimmige incidenten zich in de noordelijke deelstaat, waarbij lichamen werden gevonden die op openbare plaatsen hingen. Als reactie stuurde de regering van president Andres Manuel Lopez Obrador veiligheidstroepen.

Op 6 januari werden 10 lichamen gevonden in een SUV op het centrale plein in de stad Zacatecas.

In juni werden de door kogels doorzeefde lichamen van 18 mannen gevonden in Valparaiso in de deelstaat Zacatecas, in wat volgens de autoriteiten de nasleep leek te zijn van een vuurgevecht tussen de Sinaloa- en Jalisco-kartels.

Volgens officiële gegevens kwamen in de eerste 10 maanden van 2021 in Zacatecas zeker 948 mensen om het leven, 342 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In heel Mexico zijn meer dan 300.000 mensen omgekomen in een golf van bloedvergieten sinds de regering in 2006 het leger inzette om drugskartels te bestrijden.

Al meer dan 10 jaar werken de VS en Mexico samen om de drugshandel te bestrijden in het kader van een programma onder de naam het Merida-initiatief, waarbij Washington militaire vuurkracht, technische ondersteuning en veiligheidstraining biedt.

In oktober kwamen de buurlanden overeen hun aanpak, die Mexicaanse functionarissen lange tijd hebben afgeschilderd als een overblijfsel uit het verleden, te herzien en in plaats daarvan hun inspanningen op te voeren om de diepere oorzaken van misdaad aan te pakken en grensoverschrijdende wapensmokkel in te dammen.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April