WHO: Omicron-subvariant gedetecteerd in 57 landen
02 Feb 2022, 16:44
foto
De VN-gezondheidsorganisatie zegt dat uit de eerste gegevens blijkt dat BA.2 iets besmettelijker is dan eerdere versies van Omicron.


Een recent ontdekte subvariant van de zeer besmettelijke Omicron-coronavirusstam is nu gedetecteerd in 57 landen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). In de wekelijkse epidemiologische update merkte de gezondheidsdienst van de Verenigde Naties dinsdag op dat in sommige landen de subvariant nu verantwoordelijk is voor meer dan de helft van alle Omicron-gevallen.

Er werd gezegd dat er nog weinig bekend was over de verschillen tussen de subvarianten, maar verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat BA.2, ook bekend als de "stealth-variant", besmettelijker was dan de oorspronkelijke sublijn.

Maria Van Kerkhove, een epidemioloog en technisch leider van de WHO op het gebied van de coronaviruspandemie, vertelde verslaggevers dat de eerste gegevens erop wezen dat BA.2 "een lichte toename van de groeisnelheid had ten opzichte van BA.1", de eerste versie van de Omicron-variant. Ze zei dat er "geen indicatie was dat er een verandering in ernst is" in de BA.2-subvariant.

Omicron-infecties

Het is algemeen bekend dat de zeer overdraagbare Omicron minder ernstige ziekten veroorzaakt dan eerdere varianten zoals Delta.

De WHO zei dat Omicron, dat goed is voor meer dan 93 procent van alle coronavirusspecimens die in de afgelopen maand zijn verzameld, verschillende sublijnen heeft: BA.1, BA.1.1, BA.2 en BA.3.

De eerste versies geïdentificeerd als BA.1 en BA.1.1 zijn nog steeds goed voor meer dan 96 procent van alle Omicron-gevallen die bij GISAID zijn ingediend, voegde het eraan toe, verwijzend naar de openbare virusopsporingsdatabase.

Het bureau wees er echter op dat in delen van Europa en Azië BA.2 zich sneller begint te verspreiden dan BA.1.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May