Ambassadeur Han: Geen ‘China debt trap’ voor Suriname
02 Feb 2022, 00:00
foto
Chinese ambassadeur Han Jing. (Foto: Ranu Abhelakh)


China is blij met de goedkeuring van Surinames aanvraag van de IMF-lening. Maar hiermee is de kwestie niet voorbij, “het is alleen het verstrekken van een nieuwe lening voor nieuwe middelen voor de Surinaamse regering”, zegt de Chinese ambassadeur Han Jing in gesprek met Starnieuws. “Echter is de bestaande schuld tussen China en Suriname nog niet vereffend. Wij hopen en dringen er bij de Surinaamse regering aan, dat relevante instituten in gesprek gaan met Chinese financiële instituten over de finale schuldenregeling.”

Vanaf het begin heeft China zijn ondersteuning aan Suriname toegezegd in het IMF-traject. “Wij hebben gedaan wat wij hebben beloofd. Onze ondersteuning is substantieel”, zegt Han. “Wij hopen de communicatie en het wederzijds vertrouwen met de Surinaamse overheid verder te versterken, de bilaterale schuldsanering goed af te handelen en streven ernaar om zo spoedig mogelijk tot een schuldsaneringsovereenkomst te komen.” De Chinese zijde is gereed om de onderhandelingen te voeren.

Starnieuws verneemt dat het ministerie van Financiën en Planning van de maand de onderhandelingen start voor de schuldherschikking. Gelijk na de goedkeuring van het IMF-bestuur in december, zijn de voorbereidingen begonnen. Aanvankelijk was de planning om de formele gesprekken in januari te beginnen, maar deze zijn vanwege Chinees Nieuwjaar uitgesteld tot na 1 februari.

Schuld US$ 537 miljoen
De uitstaande schuld van Suriname aan China is ongeveer US$ 537 miljoen (april 2021). Er is tussen 2008 en 2016 geleend voor onder meer woningbouw, infrastructuur en breedbandnetwerk. Suriname ging die leningen aan bij de Export-Import Bank of China, de Industrial and Commercial Bank of China en de China Dalian International Cooperation (group).

“De schuld van Suriname aan China bestaat voornamelijk uit preferentiële leningen.” Die hebben “een lange aflossingstermijn, een lage rente en er zijn nooit politieke voorwaarden aan verbonden”, stelt de ambassadeur. Daarentegen leggen de commerciële leningen van derden meer druk op Suriname dan onze zachte leningen, beargumenteert hij.

Valse beschuldigingen
Hij noemt de kritiek dat zijn land een schuldenval (‘debt trap’) voor Suriname zou hebben gezet met alle kredieten “valse beschuldigingen”. Verder zijn er in de leningsovereenkomsten met Suriname ook geen zogeheten ‘collaterals’ - onderpanden opgenomen als garantie. “Wij verbinden geen voorwaarden aan de leningen”, zegt de diplomaat. “Zodra er problemen zijn over de terugbetaling van de schuld, wil China een regeling zien via vreedzame onderhandelingen. Wij gaan niet aan de onderhandelingstafel zitten en zeggen ‘geef mij dit of dat’.”

Uit de gepubliceerde buitenlandse schuldinformatie op de website van het Bureau voor de Staatsschuld, blijkt inderdaad dat in de Chinese leningsovereenkomsten geen ‘collaterals’ zijn opgenomen. Hoewel de lening uit 2019 voor de uitbreiding van de J.A. Pengelluchthaven voor US$ 200 miljoen nog voorkomt in de gepubliceerde schuldinformatie, is die ondertussen door Suriname opgezegd.

De samenwerking tussen China en Suriname streeft naar win-winresultaten, niet naar winst, stelt Han. Personen zouden zich daarom niet moeten blindstaren op het bedrag van US$ 500 miljoen. “Grote getallen ja, maar waar is het geld in geïnvesteerd.” De middelen zijn gebruikt voor het doel, de bruggen, wegen en het netwerk staan er, dus nu is het een kwestie van een schikking treffen voor de terugbetaling.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May