WHO: Enorme hoeveelheden medisch Covid-afval gezondheidsbom
01 Feb 2022, 18:49
foto
medisch personeel dat beschermende uitrusting gebruikt, gooit vuilniszakken met gevaarlijk biologisch afval op een grote stapel buiten het Hospital del Instituto Mexicano del Seguro Social, dat patiënten met Covid-19 behandelt in Veracruz, Mexico. (Foto: AP)


De enorme hoeveelheid afval die wordt verzameld als onderdeel van de inspanningen om de Covid-19-pandemie aan te pakken, vormt een bedreiging voor de gezondheid van mens en milieu. De waarschuwing komt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Afgedankte spuiten, gebruikte testkits en oude vaccinflessen hebben zich opgestapeld om tienduizenden tonnen medisch afval te creëren, wat een enorme druk legt op de systemen voor het beheer van afval in de gezondheidszorg, zei de gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties dinsdag in een nieuw rapport.

In het document van 71 pagina's staat dat een groot deel van de 87.000 ton persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) die tussen maart 2020 en november 2021 via een VN-portaal zijn besteld, op de afvalhoop is beland.
Daarnaast zijn er meer dan 140 miljoen testkits verzonden, met het potentieel om 2.600 ton voornamelijk plastic te genereren en genoeg chemisch afval om een ​​derde van een Olympisch zwembad te vullen.

Ongeveer acht miljard vaccindoses die wereldwijd werden toegediend, hebben naar schatting ook 144.000 ton extra afval geproduceerd in de vorm van glazen injectieflacons, spuiten, naalden en kluisjes.

Hoewel de WHO het gebruik van handschoenen voor vaccininjecties niet aanbeveelt, zei het rapport dat dit een gangbare praktijk bleek te zijn. Onder verwijzing naar het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld, schatte het dat elke gezondheidswerker gemiddeld 50 paar handschoenen per week weggooit in het algemene afvalsysteem.

"Het is absoluut noodzakelijk om gezondheidswerkers te voorzien van de juiste PBM. Maar het is ook van vitaal belang om ervoor te zorgen dat het veilig kan worden gebruikt zonder de omgeving te beïnvloeden", zegt Michael Ryan, directeur noodgevallen van de WHO.

Het weggegooide materiaal vormt een potentieel gevaar voor gezondheidswerkers voor brandwonden, die worden blootgesteld aan prikaccidenten en ziektekiemen, evenals voor gemeenschappen in de buurt van slecht beheerde stortplaatsen, die kunnen worden getroffen door verontreinigde lucht van brandend afval, slechte waterkwaliteit of ziektedragend ongedierte.

Het rapport noemde geen specifieke voorbeelden van waar ophoping plaatsvond, maar verwees naar uitdagingen zoals de beperkte officiële afvalverwerking en verwijdering op het platteland van India, evenals grote hoeveelheden fecaal slib uit quarantainevoorzieningen in Madagaskar.

Het VN-gezondheidsorgaan riep op tot hervorming en extra investeringen, onder meer door het gebruik van verpakkingen te verminderen, PBM rationeler te gebruiken en te investeren in technologie voor de behandeling van niet-brandbaar afval.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May