Betere ondersteuning van overheid en multinationals gewenst
02 Feb 2022, 10:40
foto


Het is prijzenswaardig te constateren dat een transnationale onderneming die actief is in de Surinaamse goudindustrie acties onderneemt om de infrastructuur  in haar operation area te verbeteren. De afgelopen week zijn we getuige van geweest dat er een duurzame betonnen oeververbinding op de wegstrekking Moengo-Langa Tabiki in gebruik is genomen door Newmont Suriname en de overheid. Een project dat volledig is gefinancierd is door de multinational.

Deze ontwikkeling zal een aanmerkelijke verbetering betekenen voor het sociaal-economisch leven van de lokale gemeenschap. Voorts is geconstateerd dat de bermen van lateriet richting Merian Operatie een degelijk onderhoudsbeurt krijgt. Gehoopt wordt dat deze aanpak niet eindigt bij de  Newmont site, maar dat het wordt doorgetrokken tot Snesi Kondre bij Langa Tabiki.

Aanpak van de landelijke infrastructuur is primair een aangelegenheid van de overheid, maar het getuigt van een stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid als bedrijven die activiteiten in een bepaald geografisch gebied ontplooien ook een steentje bijdragen. Daarnaast zal de centrale overheid serieus naar dit gegeven moeten kijken om in het kader van de infrastructurele ontsluiting van het binnenland, een diepgaand beleid op dit stuk te formuleren en te implementeren.

De discussie die nu op regeringsniveau wordt gevoerd om de economische samenwerking met noord Brazilië te intensiveren, zal moeten leiden tot de verbetering van het wegennetwerk in het binnenland. Verbetering van de infrastructuur zal de economische ontwikkeling in het binnenland stimuleren en dit zal ongetwijfeld macro-economisch gezien doorsijpelen tot in de nationale economie in al haar geledingen.

De overheid moest in principe de ervaring bij de onderhandelingen met Alcoa in de vorige eeuw, meegenomen hebben bij de beraadslagingen met  Newmont en Iam Gold in de begin jaren negentig voor hun mijnoperaties in Sipaliwini en Brokopondo. Bij de bauxietonderhandelingen heeft de toenmalige overheid  bedongen dat er een complete stad met alle openbare faciliteiten in Moengo werden neergezet, waardoor de arbeiders permanent konden blijven met hun gezinnen en er ontstond  daardoor het bauxietstadje Moengo. Deze aanpak zien we niet bij de operaties van de twee genoemde transnationale ondernemingen. Is dit een gemiste kans of bestaat de mogelijkheid er nog om zaken te monitoren?

Er dient een heroriëntatie te komen met betrekking tot de wijze hoe de multinationals betrokken zijn bij de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van de gemeenschappen waarbinnen ze opereren. De geluiden uit die gemeenschappen worden steeds luider over de benadering van deze bedrijven naar hen toe.  Als het traditioneel gezag en de gemeenschappen steeds weer aangeven dat zaken in beter overleg moeten plaatsen vinden en dat er een stukje transparantie aan de dag gelegd moet worden, dan kunnen wij dat niet langer negeren. Overigens is het ook zo dat de bedrijfsorganisaties moeten beseffen dat het verstandiger is om een harmonieuze samenwerking te hebben met de local community, want alleen in een vredige environment kunnen ze werken aan het halen van hun doelstellingen.

Ettiré Patra
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May