Chilenen protesteren tegen Venezolaanse migranten
31 Jan 2022, 16:41
foto
Sommige demonstranten braken tenten af die migranten hadden opgezet. (Getty Images)


Duizenden mensen in het noorden van Chili hebben geprotesteerd tegen migratie uit Venezuela. Demonstranten marcheerden door de stad Iquique, zwaaiend met Chileense vlaggen en eisten de uitzetting van wat zij buitenlandse criminelen noemden.

Sommigen braken tenten af ​​die migranten hadden gehuisvest, terwijl minstens één persoon door de menigte werd geslagen.

Er is een toename van mensen die in Chili aankomen na de vlucht voor de economische ineenstorting van Venezuela.

Het protest, dat 4.000 mensen trok, werd veroorzaakt door een video waarop te zien was hoe twee Chileense politieagenten bij een controlepost werden aangevallen door vermoedelijke Venezolaanse drugsdealers.

Chili, een van de rijkste landen in Zuid-Amerika, is voor veel Venezolanen een favoriete bestemming geweest, ondanks de pandemische beperkingen van de afgelopen jaren. Maar er zijn toenemende spanningen over de grenscontrole in het land, waarbij migratie en misdaad de grootste zorgen van de kiezers waren tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

De linkse kandidaat Gabriel Boric won de verkiezingen en werd vorige maand de jongste leider ooit van het land, door zijn extreemrechtse tegenstander José Antonio Kast te verslaan.

"Dit kan zo niet doorgaan", stond op een spandoek te lezen van het protest van zondag, dat ontsierd werd door gewelddadige incidenten. Video's op sociale netwerken toonden een man die op de grond lag, omringd door politieagenten, terwijl demonstranten naar hem schreeuwden.

Sommige demonstranten vernielden ook bezittingen die ze uit migrantenkampen in de straten hadden gehaald.

De politie zei echter geen arrestaties te hebben verricht omdat er "geen ernstige wanorde" was geweest.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May