Brazilië: Doden bij overstromingen São Paulo
31 Jan 2022, 13:50
foto
Een bulldozer vervoert mensen over een ondergelopen straat na zware regenval in Caieiras, Brazilië. (Foto: Reuters)


Minstens 19 mensen zijn omgekomen bij overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door stortregens in de Braziliaanse deelstaat São Paulo, zeggen functionarissen. Negen anderen zijn gewond geraakt en nog veel meer worden vermist, terwijl ongeveer 500 gezinnen dakloos zijn geworden.

De gouverneur van São Paulo, João Doria, heeft noodfondsen vrijgemaakt nadat hij de overstroomde gebieden vanuit de lucht had bezocht.

Zware regenval sinds het begin van het natte seizoen heeft in de deelstaten Bahia en Minas Gerais aan meer dan 40 mensen het leven gekost. Een van de zwaarst getroffen gebieden in de deelstaat São Paulo is Franco da Rocha, waar vier mensen omkwamen bij een aardverschuiving en zes anderen werden gered.

Brandweerlieden en gezondheidswerkers werkten de klok rond op zoek naar slachtoffers in de modder, maar de lokale autoriteiten denken dat er nog steeds tot 14 mensen worden vermist.

Het kantoor van de burgemeester in Franco da Rocha drong er bij mensen in gebieden met een overstromingsgevaar op aan om onderdak te zoeken bij vrienden en familieleden.

Andere zwaar getroffen delen van het grotere gebied van São Paulo zijn Caieiras, Aruja, Francisco Morato en Embu das Artes.

Stormen hebben ook schade aangericht in een aantal gebieden in de deelstaat.

Doria zei dat hij toestemming had gegeven voor 15 miljoen reais (US$ 2,8 miljoen) aan noodhulp voor de getroffen steden.

Het federale ministerie van Regionale Ontwikkeling zei dat het de situatie in de gaten hield.

In de afgelopen maanden hebben zware regenval andere delen van Brazilië getroffen, waarbij tientallen doden en duizenden ontheemden zijn gevallen, waarbij de noordoostelijke deelstaat Bahia een van de zwaarst getroffen is.

De overstromingen dwongen ook tot het  kortstondig staken van de mijnbouwactiviteiten in de deelstaat Minas Gerais, waar eerder deze maand minstens 15 mensen omkwamen.

Meteorologen zeggen dat de buitensporige regen het gevolg is van een zomerfenomeen - de Zuid-Atlantische convergentiezone (SACZ) - dat hevige regenval veroorzaakt. Het slechte weer is ook een gevolg van La Niña, een klimaatpatroon in de Stille Oceaan dat het weer wereldwijd kan beïnvloeden.

Experts zeggen ook dat klimaatverandering bijdraagt ​​aan extreme weersomstandigheden over de hele wereld.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May