Duizenden protesteren vreedzaam in Ottawa tegen vaccinplicht
30 Jan 2022, 16:41
foto
Vrachtwagens staan ​​geparkeerd op Wellington Street in de buurt van de parlementsgebouwen in Ottawa, terwijl vrachtwagenchauffeurs en hun supporters deelnemen aan een konvooi om te protesteren tegen de vaccinplicht voor Covid-19 voor grensoverschrijdende vrachtwagenchauffeurs in Ontario, Canada. (Foto: Reuters)


Duizenden hielden zaterdag een luid maar vreedzaam protest in de Canadese hoofdstad Ottawa tegen de Covid-19-vaccinplicht van premier Justin Trudeau. De betogers stonden op straat en op een met sneeuw bedekt gazon voor het parlement.

Het zogenaamde "Vrijheidskonvooi" begon als een demonstratie van vrachtwagenchauffeurs tegen een vaccinplicht voor grensoverschrijdende chauffeurs, maar veranderde tijdens de pandemie in een demonstratie tegen overmacht door de overheid met een sterke anti-vaccinatie-inslag.

"Ik kan niet meer werken omdat ik de grens niet over kan", zegt Csava Vizi, een vrachtwagenchauffeur uit Windsor die opmerkte dat hij de enige kostwinner van het gezin was. "Ik weiger het vaccin", zei hij en noemde het gevaarlijk. Hij sprak vanuit zijn vrachtwagen voor het parlement.

"Het gaat niet alleen om de vaccins. Het gaat om het volledig stopzetten van de volksgezondheidsmandaten", zegt Daniel Bazinet, eigenaar van Valley Flatbed & Transportation in Nova Scotia aan de Atlantische kust. Bazinet is niet gevaccineerd, maar opereert in eigen land en wordt dus niet beïnvloed door het grensoverschrijdende mandaat.

"Ikzelf en veel andere mensen zijn hier omdat we de vaccinmandaten en de lockdowns gewoon beu zijn", zei Brendon uit Ottawa, die weigerde zijn achternaam te geven. Hij droeg een bord met de tekst: "Justin Trudeau maakt me beschaamd om een ​​Canadees te zijn".

De actie begon vroeg en bouwde zich op tot in de middag. Sommigen deelden lunchpakketten uit aan de vrachtwagenchauffeurs, die vanuit de oost- en westkust en plaatsen daar tussenin naar Ottawa trokken.

Weinigen droegen maskers, maar velen waren in bivakmutsen omdat de temperatuur met gevoelstemperatuur min 21 Celsius was. Een winkelcentrum in het centrum werd gesloten omdat demonstranten weigerden binnenin maskers te dragen, meldde CTV.

De gewelddadige retoriek die door sommige van de promotors op sociale media werd gebruikt in de aanloop naar het protest had de politie ongerust gemaakt, maar het protest leek veel meer op een erg koud straatfeest, onderbroken door schetterende vrachtwagentoeters.

Vanwege veiligheidsproblemen verlieten Trudeau en zijn familie hun huis in het centrum van Ottawa, meldde de CBC.

Eerder deze week zei Trudeau dat het konvooi een "kleine marginale minderheid" vertegenwoordigde die niet de standpunten van de Canadezen vertegenwoordigt. Ongeveer 90% van de grensoverschrijdende vrachtwagenchauffeurs in Canada en 77% van de bevolking heeft twee vaccinaties tegen Covid gehad.

Trudeau kondigde aan de vooravond van de verkiezingen in oktober een vaccinmandaat aan voor federale werknemers, en vorige maand legden Canada en de Verenigde Staten er een op voor grensoverschrijdende vrachtwagenchauffeurs.

Conservatieve leider Erin O'Toole is tegen vaccinmandaten en sprak zijn steun uit voor het protest na gesprekken met enkele vrachtwagenchauffeurs op vrijdag. "Ik steun hun recht om gehoord te worden en ik roep Justin Trudeau op om deze hardwerkende Canadezen te ontmoeten om hun zorgen te horen", zei O'Toole na de vergadering.

De Canadian Trucking Alliance, die zo'n 4.500 vervoerders, eigenaren-exploitanten en industriële leveranciers vertegenwoordigt, heeft zich tegen de demonstratie verzet.
"We vragen het Canadese publiek zich ervan bewust te zijn dat veel van de mensen die je ziet en hoort in mediaberichten geen connectie hebben met de vrachtwagenindustrie", zei de CTA zaterdag.

De CTA drong er bij de vrachtwagenchauffeurs die deelnamen op aan om dit vreedzaam te doen en vervolgens Ottawa te verlaten. De organisatoren van het protest hadden gezegd dat ze in Ottawa zouden blijven totdat de regering de mandaten opgeeft. De straten in het centrum kunnen dagenlang verstopt zijn. "Als ik hier twee maanden moet blijven, ga ik hier zijn", zei Vizi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May