Peru: Olielekkage loopt op tot meer dan 10.000 vaten
29 Jan 2022, 12:42
foto
Een satellietfoto toont de olielekkage in Bahia Blanca beach, nabij Ventanilla, Peru. (Foto: Reuters)


Het Peruaanse ministerie van Milieu en Repsol SA hebben vrijdag de geschatte omvang van een olielek in de Stille Oceaan bij een raffinaderij van een bedrijf, verhoogd tot meer dan 10.000 vaten - aanzienlijk hoger dan een aanvankelijke schatting van 6.000 vaten. Repsol zei dat het had berekend dat de gemorste olie gelijk was aan 10.396 vaten, in reactie op een herziene schatting van de regering die het aantal op 12.000 vaten bracht.

Het Spaanse bedrijf kreeg veel kritiek te verduren vanwege de lekkage, die op 15 januari plaatsvond in de buurt van de hoofdstad Lima. De Peruaanse president Pedro Castillo noemde het de grootste ecologische ramp die het land de afgelopen jaren heeft getroffen. Repsol voegde eraan toe dat 35% van de gemorste olie al is teruggewonnen.

Eerder op de dag verbood een Peruaanse rechter vier vertegenwoordigers van Repsol om het land voor 18 maanden te verlaten, terwijl openbare aanklagers de oorzaak van de olieramp onderzoeken.

Het kwartet bestaat onder meer uit de Peru-chef van Repsol, Jaime Fernandez-Cuesta. Advocaten van de leidinggevenden gingen niet in beroep tegen de beslissing en zeiden dat ze zouden meewerken aan het onderzoek.

De lekkage vond plaats bij Repsol's La Pampilla-raffinaderij. Volgens het bedrijf werd de lek veroorzaakt door ongebruikelijke golven door een enorme vulkaanuitbarsting in Tonga, duizenden kilometers verderop.

Een woordvoerster van La Pampilla zei dat het bedrijf niet verantwoordelijk was voor de lekkage en gaf de Peruaanse marine de schuld voor het niet afgeven van een tsunami-waarschuwing, nadat de onderzeese explosie in Tonga een tsunami-alarm in de Stille Oceaan veroorzaakte.

La Pampilla is de grootste raffinaderij van Peru en is goed voor 54% van de raffinagecapaciteit.

Aanklager Tamara Gonzales zei dat de leidinggevenden hun "functionele verantwoordelijkheden" niet nakwamen na de olieramp van 15 januari, die leidde tot verontreiniging van maximaal 140 km kustlijn.

Repsol zei in een verklaring dat het "volledig zal blijven meewerken aan elk strafrechtelijk onderzoek" in verband met de lekkage.

Op het misdrijf milieuschade staat een minimale gevangenisstraf van niet minder dan vier jaar en niet meer dan zes, aldus de officier van justitie.

Het Peruaanse Agentschap voor Milieubeoordeling en Handhaving (OEFA) zei donderdag dat Repsol de deadline voor het identificeren van beschadigde gebieden niet naleefde en begon het proces om een ​​boete op te leggen tot US$ 4,8 miljoen.

Repsol zei in zijn meest recente verklaring dat het ongeveer 2.000 mensen had om de schade op te ruimen, met de steun van 119 zware machines op het land, 11 drijvende tanks en 52 boten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May