Xiomara Castro, eerste vrouwelijke president Honduras beëdigd
28 Jan 2022, 08:37
foto
Xiomara Castro heeft gezegd dat ze van plan is de Verenigde Naties formeel uit te nodigen voor het opzetten van een anticorruptiemissie in Honduras. (Foto: AFP)


Xiomara Castro is beëdigd als de eerste vrouwelijke president van Honduras, te midden van een politieke crisis die haar plannen voor de verarmde natie bedreigt. Tijdens de ceremonie zei de nieuwe leider dat ze de leiding nam van een "gebroken" land, maar ze beloofde sociale rechtvaardigheid en transparantie na te streven.

Castro (62) heeft beloofd machtige bendes voor drugshandel aan te pakken en strikte abortuswetten te liberaliseren. Maar haar agenda is ondermijnd door een vete in haar Libre (Free) Party.

De echtgenoot van Castro, Manuel Zelaya, regeerde het land van 2006 tot 2009, toen hij werd afgezet door een staatsgreep. Ze stelde zich twee keer kandidaat in de jaren na zijn afzetting uit de macht, voordat ze de verkiezingen van november vorig jaar won.

Sindsdien geniet Castro van een golf van positiviteit bij het publiek. Haar komst markeert het einde van het 12-jarige bewind van de Nationale Partij, die wordt geteisterd door schandalen en beschuldigingen van corruptie.

Duizenden mensen woonden de inauguratieceremonie bij in het nationale stadion in de hoofdstad Tegucigalpa.

"De economische catastrofe die ik erf, is ongeëvenaard in de geschiedenis van ons land", zei ze in haar toespraak en benadrukte de noodzaak om de staatsschuld te herstructureren.

Maar ze beloofde: "Mijn regering zal niet doorgaan met de maalstroom van plunderingen die generaties jonge mensen heeft veroordeeld tot het betalen van de schuld die ze achter hun rug om hebben gemaakt."

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris was een van de buitenlandse functionarissen die de inauguratie bijwoonden. Ze kreeg een enorm applaus van de verzamelde menigte.

De regering-Biden hoopt dat Castro corruptie, armoede en geweld zal bestrijden, al lang bestaande problemen die de illegale immigratie van het Midden-Amerikaanse land naar de VS hebben aangewakkerd.

De Taiwanese vicepresident William Lai was ook bij de ceremonie, aangezien Honduras een van de weinige landen ter wereld is die diplomatieke banden heeft met Taipei.

Castro vervangt de verdeeldheid zaaiende president Juan Orlando Hernández, die achtervolgd werd door beschuldigingen van banden met de drugshandel nadat zijn broer gevangen was gezet wegens handel in de VS - beweringen die hij herhaaldelijk heeft ontkend.

De presidentiële sjerp werd op haar geplaatst door haar voorkeurskandidaat voor leider van het congres, Luis Redondo.

Castro treedt aan tijdens een geschil met dissidenten in haar eigen partij. Ze had een akkoord bereikt met een andere kandidaat, Salvador Nasralla, die zich terugtrok uit de race om haar kansen op de overwinning te vergroten.

In ruil daarvoor beloofde Castro dat zij Redondo, die van de partij van Nasralla is, als congresleider zou steunen. Maar een groep Libre-wetgevers kwam in opstand tegen de voorgestelde kandidaat en sloot zich aan bij de Nationale Partij om te stemmen voor een van haar leden om het congres te leiden.

Als gevolg hiervan hebben de rivaliserende kandidaten zichzelf uitgeroepen tot hoofd van het Congres - en de impasse zou kunnen leiden tot verlamming van de wetgeving.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May