Haïti: Twee journalisten doodgeschoten
07 Jan 2022, 12:36
foto
Bendegeweld in Port-au-Prince, Haïti, vormt een groot probleem in het land. (Foto: Reuters)


Twee Haïtiaanse journalisten zijn donderdag gedood in de buitenwijken van Port-au-Prince nadat vermoedelijke bendeleden het vuur openden op een groep verslaggevers die was aangekomen om de leider van een rivaliserende bende te interviewen. Haïti gaat zes maanden na de moord op de president door een voortdurende veiligheidscrisis.

Meerdere bendes vechten om de controle over het gebied van Laboule 12, waar de moorden plaatsvonden. Wilguens Louissaint en Amady John Wesley zijn omgekomen bij een schietpartij, vertelde Radio Ecoute FM aan AFP. Een derde journalist, die op dat moment bij hen was, ontsnapte.

"We veroordelen deze criminele en barbaarse daad in de krachtigste bewoordingen", zei Francky Attis, algemeen directeur van Radio Ecoute FM, waar Wesley in dienst was. Zijn verklaring hekelde de "ernstige aanval op het recht op leven" en op "journalisten die hun beroep vrij uitoefenen in dit land".

Ecoute FM bevestigde de dood van Wesley in een verklaring en beschreef de moord als een "criminele en barbaarse daad".

Bendes in Haïti hebben onlangs hun bereik uitgebreid tot buiten de armere wijken van Port-au-Prince. Het gebied van Laboule 12, waar de drie journalisten donderdag verslag van deden, is het onderwerp van hevige gevechten tussen verschillende gewapende bendes die proberen de controle over het gebied te krijgen.

Een route door het gebied is het enige alternatief om de zuidelijke helft van het land te bereiken, afgezien van de hoofdweg, die sinds juni wordt gecontroleerd door een van de machtigste bendes van Haïti.

Zes maanden geleden werd toenmalig president Jovenel Moise vermoord in zijn privéwoning in Port-au-Prince, waardoor de politieke en veiligheidscrisis waarmee Haïtianen dagelijks te maken hebben, verergerde.

Haïti registreerde in 2021 minstens 950 ontvoeringen, volgens het Centre for Analysis and Research in Human Rights, gevestigd in Port-au-Prince.

Totale straffeloosheid

De Haïtiaanse politie is onvoldoende uitgerust en wordt geconfronteerd met zwaarbewapende criminele groepen en heeft sinds maart 2021 geen grootschalige operaties meer tegen de bendes georganiseerd.

Op 12 maart werden vier politieagenten gedood bij een poging tot inval in een wijk in Port-au-Prince, waarvan bekend is dat deze door een bende werd gebruikt als opvangplaats voor slachtoffers van ontvoering. Hun lichamen en uitrusting werden nooit teruggevonden.

De straffeloosheid van de bendes benadrukt de zwakheden van het Haïtiaanse strafrechtsysteem, waarin onderzoeken zelden succesvol zijn.

De moord op de Haïtiaanse journalist Jean Dominique in april 2000, destijds de beroemdste verslaggever van het eiland, blijft onopgelost. In juni 2021 werd journalist Diego Charles vermoord, samen met een politieke activist van de oppositie en 13 andere mensen. De daders van de schietpartij in Port-au-Prince zijn niet geïdentificeerd door de politie.

Fotojournalist Vladjimir Legagneur keerde nooit terug van een verslagreis in maart 2018 naar de arme wijk Martissant, die nu volledig wordt gecontroleerd door bendes.

De politie moet de resultaten nog vrijgeven van een DNA-test die ze zouden uitvoeren op een lichaam dat een paar dagen na zijn verdwijning werd gevonden. Ook de onderzoeken naar de moorden op twee andere journalisten, in juni en oktober 2019, zijn niet afgerond.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May