Guadeloupe: Antivaxxers vallen ziekenhuispersoneel aan
07 Jan 2022, 04:54
foto
Eerdere protesten buiten het ziekenhuis in Pointe-à-Pitre, Guadeloupe, zijn ook gewelddadig geworden. (Beeld: AFP)


De politie heeft de directeur van een ziekenhuis en zijn twee stafleden gered, nadat antivaccinatiedemonstranten hun kantoren in het Franse overzeese gebiedsdeel Guadeloupe hadden belegerd. Demonstranten die tegen de wettelijke Covid-19-vaccinatieverplichting voor gezondheidspersoneel zijn, omsingelden het kantoorgebouw van het universitair ziekenhuis en sloten het leidinggevend personeel op.

De politie kwam tussenbeide en moest hen beschermen terwijl ze uit het gebouw werden begeleid, vertelde directeur Gerard Cotellon aan AFP. "Ik werd geëvacueerd na een klap in de ribben en een enorme klap op mijn hoofd. Ik denk dat ik tien seconden buiten bewustzijn was", zei hij.

Zijn plaatsvervanger Cedric Zolezzi zei dat zijn shirt gescheurd was en dat hij met urine werd overgoten, terwijl hij zich naar een politievoertuig haastte. De ervaring was "schokkend", zei hij.

In Parijs noemde regeringswoordvoerder Gabriel Attal de aanslagen "beschamend, weerzinwekkend, schandalig, onaanvaardbaar in een republiek" en verzekerde hij de managers van zijn "solidariteit". De regering heeft woensdag de "noodtoestand van de gezondheid" uitgeroepen in sommige overzeese gebiedsdelen van Frankrijk, waaronder Guadeloupe. De directe aanleiding daartoe is een toename van het aantal Covid-19-gevallen in combinatie met een lage vaccinatiegraad. Het eiland met zo'n 400.000 mensen heeft een van de laagste vaccinatiepercentages in Frankrijk, en velen zijn tegen het Covid-19-gezondheidspasbeleid van Parijs.

Niemand werd gearresteerd tijdens het incident van dinsdag, dat volgens een politiebron leek op een "rugbyscrum". De rest van de demonstratie verliep rustig.

Een vertegenwoordiger van de gezondheidswerkersvakbond, Gaby Clavier, vertelde AFP dat de demonstranten "het geld eisten dat we ze verschuldigd zijn", nadat de salarissen van gezondheidswerkers die weigeren zich te laten vaccineren, waren bevroren. Volgens het management van het ziekenhuis heeft slechts vijf procent van het personeel daar, Covid-prikken geweigerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May