NDP-fractie vraagt pg vervolging 3 ministers
05 Jan 2022, 15:46
foto


De fractie van de Nationale Democratische Partij heeft waarnemend procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh gevraagd een onderzoek in te stellen voor strafrechtelijke vervolging van ministers Armand Achaibersing (Financiën & Planning), Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) en David Abiamofo (Natuurlijke Hulpbronnen).

De NDP-fractie heeft besloten zich te wenden tot het Openbaar Ministerie omdat de miniters namens de Staat Suriname een zeer nadelige overeenkomst voor 25 jaren hebben gesloten met N.V. Hybrid Power System Group Suriname (HPSG) op 19 maart 2021. De Staat moet US$ 100 miljoen per jaar betalen voor 100 MW stroom, ongeacht of de Staat die hoeveelheid daadwerkelijk afneemt. Ondanks de NDP-fractie meteen na de ondertekening van de overeenkomst een openbare vergadering heeft aangevraagd om met de regering in overleg te treden, is deze vooralsnog niet geagendeerd. De regering heeft de overeenkomst pas op 14 oktober 2021 aan het parlement ter beschikking gesteld.

In het verzoek aan de pg stelt de NDP-fractie dat de Staat Suriname verbonden is aan een overeenkomst voor 25 jaren waarbij het Zwitsers recht leidend is. ‘Het is opmerkelijk dat het bedrijf HPSG Suriname, die in Suriname gevestigd is, slechts twee maanden voordat de overeenkomst is aangegaan, is opgericht en geen bewezen ervaring heeft op de gebieden zoals gesteld in de overeenkomst’, opperden de fractieleden.

Volgens de fractieleden zijn de Anti-corruptiewet en de energiewetten overtreden en is gelet op de feiten en omstandigheden en de berekeningen van deskundigen in gedachten houdend, het duidelijk dat de te leveren producten (energie en water) niet nodig zijn in het huidige en het toekomstig bestel.

Artikel 13 lid 1 van de Anti-corruptiewet verbiedt de publieke functionaris om handelingen te verrichten, te adviseren, en besluiten te nemen, waarbij door hem wordt gehandeld in strijd met de ter zake geldende wettelijke voorschriften, voorwaarden of procedures, om voor zichzelf of een ander enig onrechtmatig voordeel te verkrijgen en/of waarbij de Staat of een staatsinstelling opzettelijk enig financieel nadeel wordt toegebracht of financieel nadelige voorwaarden worden bedongen.

Voorts is de NDP-fractie van mening dat de bewindslieden ook artikel 21 van de Energiewet hebben overtreden. Dit omdat er geen openbare aanbesteding is gehouden om het bedrijf aan te trekken (en de overeenkomst aan te gaan). Dit is bijzonder opmerkelijk gelet op de grootte van het contract alsmede het beoogd doel. In het verlengde hiervan en conform deze wet wordt wederom aangekaart, onderzoek naar het bedrijf alsmede de benodigde ervaring welke deze moet bezitten om in aanmerking te komen.

Daarnaast is het ook onduidelijk voor de fractie of de bewindslieden in kwestie gemachtigd zijn om de Staat Suriname specifiek te verbinden voor 25 jaar en waarbij jaarlijks een bedrag van 100 miljoen dollars Amerikaans courant moet worden voldaan aan de leverancier, daar DNA nooit is geconsulteerd.

Tevens is het opmerkelijk dat in de garantie overeenkomst de Staat Suriname onherroepelijk, ongeconditioneerd en absoluut garant staat voor de betaling. De staat Suriname staat dus garant voor zichzelf. "Dit is juridisch onkan", stelt de NDP-fractie. Normaal is bij de borgstelling een derde partij betrokken die garant staat voor de betalingsplichtige’, meent de fractie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May