WOOW-voorzitter Sallons wil strijden tot het bittere eind
05 Jan 2022, 03:47
foto
WOOW-ondervoorzitter Natasha Salomon en vakbondsleider Michael Sallons tijdens een persconferentie in het ABO-gebouw. (Foto: René Gompers)


De Werknemers Organisatie van Openbare Werken (WOOW) voert sinds april 2021 actie; vanaf 12 uur in beraad gaan. Het ministerie heeft het personeel meegedeeld dat hij vanaf 1 januari  ‘no work no pay’ gaat toepassen op degenen die actie voeren. De bond moet ook de mensen uitbetalen van wie het loon gedeeltelijk ingehouden zal worden. Bondsvoorzitter Michael Sallons kondigt aan dat het actiemodel gehandhaafd blijft. Hij wil tot het ‘bittere eind’ doorgaan maar als de leden niet achter hem staan, gaat hij geen acties meer voeren.

De bond heeft op een persconferentie bij het ABO-gebouw aangegeven dat, hoewel er vooruitgang is geboekt in de gesprekken met minister Riad Nurmohamed, veel zaken maar niet van de grond komen. Slechte verlichting op de werkplaatsen, het niet hebben van mondmaskers en handsanitizers op de vuilstortplaats, geen materiaal en een ongevallenverzekering voor veldwerkers, zijn enkel van de pijnpunten.

Door het uitblijven van resultaten voelde de bond zich genoodzaakt de verder te voeren, delen bondsvoorzitter Sallons en ondervoorzitter Natasha Salomon mee. Nu worden de leden “bedreigd”, stelt Sallons. Op 20 december hebben de actievoerders een brief ontvangen waarin ze wordt meegedeeld dat ze niet vergoed zullen worden voor de uren waarop ze niet hebben gewerkt. Ook is de bond verantwoordelijk gesteld voor het uitbetalen van die mensen wiens loon gedeeltelijk ingehouden zal worden. Sallons zegt dat de bond de actievoerende leden wel gaat compenseren “desnoods met een zak rijst”.

De bond gaat alles doen om de minister ervan te weerhouden om de ‘no work no pay’ toe te passen, kondigt hij aan. “Als het hem lukt om de vakbond op zijn ministerie klein te krijgen mag je verwachten dat het ook op andere ministeries gaat gebeuren,” vreest Sallons. “Ik vermoed dat het een scenario van de regering is om eerst Sallons aan te pakken. If a luk drape dan mogen alle andere ministeries, alle andere ambtenaren, alle andere vakbondsleiders weten dat het ook toegepast gaat worden wanneer zij willen opkomen voor hun rechten.”

“Ik ga door tot het bittere eind, als ik de leden achter me heb,” geeft Sallons aan. “Want als de leden me in de steek laten mi no habi power.”  Hij benadrukt dat de macht bij de leden is en niet het bestuur. Sallons: “Ik heb vaker geprobeerd harde acties te voeren op OW maar niet eenieder wil meedoen. Ik ga deze keer een laatste kans wagen. Als men me niet ondersteunt, ga ik mijn dagelijks vakbondswerk doen maar niet meer komen met acties en dan zal ik de acties opschorten zonder dat ik in die fight ga met die minister.” Hij roept “elke OW-er” op om zich op 7 januari om 8 uur aan te melden op de autowerkplaats aan de Duisburglaan voor een algemene ledenvergadering.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May