VHP-Assembleeleden: Ontheffing korpschef terecht
05 Jan 2022, 00:00
foto
Korpschef Roberto Prade wordt ontheven door de regering.


Assembleeleden (VHP) van de vaste commissie Justitie & Politie vinden het voornemen van de regering om korpschef Roberto Prade te ontheffen, terecht. "De regering heeft het prerogatief om de korpschef per resolutie te ontheffen. Immers, het is de president die een korpschef benoemt en ontslaat!", stellen Reshma Mangre, Hariette Ramdien en Chuanrui Wang.

Een  goede samenwerking tussen een korpschef en het ministerie van Justitie en Politie is een noodzaak, benadrukken de volksvertegenwoordigers. Dit kan volgens hen geruime tijd niet optimaal genoemd worden. Het ministerie heeft zijn werkarmen die onder andere belast zijn met de handhaving van de fundamentele mensenrechten en vrijheden, de sociale rechtshulp en het beleid over de staatsveiligheid en de handhaving van de openbare orde.

De korpschef/de korpsleiding en de procureur-generaal zijn allemaal autoriteiten met elk een eigen werkveld waar een goede onderlinge samenwerking vereist is. "De samenleving in het algemeen en de politieorganisatie in het bijzonder zijn gediend  met een korpschef waar alle vertrouwen in aanwezig moet zijn. Het is van eminent belang dat het politieapparaat weer gezond wordt gemaakt. De burgerij moet weer het vertrouwen krijgen in de politie en het  gevoel van veiligheid moet te allen tijden gewaarborgd blijven", stellen de Assembleeleden. Zij wensen een goede samenwerking van alle betrokken partijen voor een veilig Suriname.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft gisteren de korpschef en het bestuur van de Surinaamse Politie Bond meegedeeld over de ontheffing. Bondsvoorzitter Mielando Atompai heeft tegenover Starnieuws aangegeven dat de korpschef geen resolutie heeft ontvangen. Hij heeft zijn werk normaal uitgevoerd. Zolang er geen resolutie is, is er volgens hem geen sprake van ontheffing. Ook heeft de minister niet aangegeven wie belast wordt met de leiding van het korps. De bond heeft de president in een brief meegedeeld bereid te zijn te praten over reorganisatie van het politiekorps. De ontheffing van de korpschef staat vandaag op de agenda van de regeringsraad, die geleid wordt door de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May