Open brief aan ministers VG en Juspol
04 Jan 2022, 15:33
foto


Excellenties,
Als bezorgde ouder, ben ik als vele andere ouders in het Covid-19 tijdperk, voorzichtig met het contact van mijn kind op school. Ik volg de communicatie van de Covid-19 Stuurgroep en houdt mij aan de regels, of het nu lockdown, vervroeging van de lockdown of protocollen in acht nemen, betreft. Tot dit moment voelde ik me veilig, want zo leek het, er bestaat handhaving en er zijn bevoegde autoriteiten om de Covid-19  overtreders aan te pakken. Reizigers die Suriname binnenkomen hebben zich te houden aan zelf isolatie, althans die indruk is geschetst door de autoriteiten. Een verontrustende ervaring heeft mij gewezen op een mogelijk hiaat in ons Covid-19 beleid, met alle risico's van dien. Ik vind het nodig die ervaring met u te delen.

Het betreft een educatieve instelling, zogezegd een internationale school in Suriname, waarvan de schoolleider op zondag 2 januari 2022 samen met zijn echtgenote naar Suriname is teruggekeerd, na vakantie in de Verenigde Staten van Amerika. Hij kondigt in een e-mail bericht aan alle ouders aan dat hij goed is aangekomen en verwachtbaar was dat hij in thuis isolatie zou blijven. Op maandag blijkt dat hij en zijn echtgenote, die ook leerkracht is op de school, als normaal op school hun werk deden. De bevestiging van zijn aanwezigheid en dat van zijn vrouw op school, kwam in een e-mail bericht, welke hijzelf aan alle ouders stuurde met mededeling dat de school niet zal sluiten. Hij uit daarin ook zijn verontwaardiging voor het grote aantal afwezige leerlingen. De secretaresse van de school gaf aan dat het reisbureau geen quarantaine regels had doorgegeven.

Enkele ouders besloten contact te maken met de Covid-19 hulplijn, op telefoonnummer 178. Op verzoek van enkele ouders heb ik contact gemaakt met de Stuurgroep, die mij verwees naar de Covid brigade op telefoonnummer 105. Dit nummer heb ik enkele malen gebeld en kreeg steeds de meldkamer van de Politie aan de lijn die aangaf dat zij zich niet over de klacht kon ontfermen. Uiteindelijk sprak ik een vriendelijke heer op 105 die aangaf dat hij het met zijn commandant zou opnemen en hing op, zonder de naam van de school, de naam van de betrokken reiziger of mijn eigen naam. Ik dacht in gemoede: Als de Commandant instructies geeft, hoe weet men om wie het gaat?  Ik heb dus teruggebeld en na 15 malen waarvan enkele malen verbonden te zijn met wederom de meldkamer, besloot ik ten tweede male te bellen naar 178.

De eerste keer toen ik belde naar 178, werd ik vriendelijk te woord gestaan en werd aan mij gezegd dat de afdeling die toezicht houdt op naleving van de Covid isolatie, niet meer bestaat en de tweede keer toen ik toch weer belde na het gesprek met de Covid-19 Brigade, werd ik verwezen naar de eerdere mededeling. De Stuurgroep verwees mij wederom naar de Covid Brigade en de Covid Brigade gaf aan dat ik de Onderwijs Inspectie moest melden. Het ging toch om een reiziger en niet perse een school?

De lockdown regels zijn hard en duidelijk, maar kennelijk is ten aanzien van de isolatie na het landen op het grondgebied van Suriname, geen duidelijkheid, immers de autoriteiten hebben zoals blijkt niet kunnen optreden. Een overweging welke ik maak als ouder is misschien het risico van besmettingen op die school als onderdeel van de Openbare Gezondheidszorg, echter is daarover ook geen duidelijkheid aan mij verschaft.

Dat de naleving van regels ons aller verantwoordelijkheid is, begrijpen u en ik als burgers en de garantie dat regels zonder hiaten dienen te worden uitgevaardigd, is logisch voor mij als bezorgde ouder.

Zou ik mij na 21:00 uur begeven op de openbare weg, dan overtreed ik een regel. Iemand die zich uitgeeft als schoolleider en zich 24 uur na aankomst begeeft tussen kinderen, terwijl een verstandig mens zich zou isoleren in verband met het Covid-risico, krijgt kennelijk door een beleidshiaat, vrijspel van risico. Het labyrint van autoriteiten en regels wat mij een veilig gevoel gaf, lijkt een januskop en kinderen lijken nu de dupe te worden.

Excellenties, het delen van deze ervaring maakt misschien geen indruk en het zou mij een eer zijn als u deze ervaring in elk geval ter kennisneming tot u neemt.

Aashna Kanhai
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May