Paus: Geweld tegen vrouwen beledigt God
02 Jan 2022, 02:55
foto
Paus Franciscus viert de mis ter gelegenheid van de Wereldvredesdag in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: Reuters)


Paus Franciscus gebruikte zaterdag zijn nieuwjaarsboodschap om een ​​duidelijke oproep te doen om een ​​einde te maken aan geweld tegen vrouwen. Hij zei dat het een belediging voor God was.

Francis (85) vierde een mis in de Sint-Pietersbasiliek op de dag dat de Rooms-Katholieke Kerk zowel de plechtigheid van de Heilige Maria, Moeder van God, markeert als de jaarlijkse Wereldvredesdag. De kerkelijke wereldleider leek op zaterdag in goede vorm na een onverklaarbaar incident op oudejaarsavond, waar hij een dienst bijwoonde, maar op het laatste moment niet de leiding had zoals van hem werd verwacht.

Aan het begin van de mis op zaterdag liep hij over de hele lengte van het centrale gangpad van de basiliek, in tegenstelling tot vrijdagavond, toen hij uit een zij-ingang dichtbij het altaar tevoorschijn kwam en vanaf de zijlijn toekeek. Francis lijdt aan een ischiasaandoening die pijn in de benen veroorzaakt, en soms verhindert een opflakkering dat hij lang kan staan.

Francis weefde zijn nieuwjaarspreek rond de thema's moederschap en vrouwen. Hij zei dat zij het waren die de draden van het leven bij elkaar hielden. Hij gebruikte zijn preek om een ​​van zijn sterkste oproepen tot nu toe te doen om een ​​einde te maken aan het geweld tegen hen.

"En aangezien moeders het leven schenken en vrouwen de wereld (samen) houden, laten we ons allemaal meer inspannen om moeders te promoten en vrouwen te beschermen", zei Francis. "Hoeveel geweld is er tegen vrouwen gericht! Genoeg! Een vrouw pijn doen is God beledigen, die van een vrouw onze menselijkheid heeft overgenomen - niet door een engel, niet rechtstreeks, maar door een vrouw," zei hij, in een verwijzing naar Jezus' moeder Maria.

Tijdens een Italiaans televisieprogramma vorige maand vertelde Francis aan een vrouw die geslagen was door haar ex-man dat mannen die geweld tegen vrouwen plegen zich schuldig maken aan iets dat "bijna satanisch" is.

Sinds de Covid-19-pandemie bijna twee jaar geleden begon, heeft Francis zich verschillende keren uitgesproken tegen huiselijk geweld, dat in veel landen is toegenomen sinds de lockdowns veel vrouwen in de val lieten lopen met hun misbruikers.

De publieke deelname aan de mis was lager dan in sommige voorgaande jaren door Covid-beperkingen. Italië, dat Vaticaanstad omringt, meldde vrijdag een recordaantal van 144.243 coronavirusgerelateerde gevallen en heeft onlangs nieuwe maatregelen opgelegd, zoals een verplichting om buitenshuis maskers te dragen.

In de tekst van zijn boodschap voor de Wereldvredesdag, die vorige maand werd uitgegeven, zei Franciscus dat landen geld moeten besteden aan bewapening om te investeren in onderwijs. Hij keurde de stijgende militaire kosten ten koste van sociale diensten af.

De jaarlijkse vredesboodschap wordt verzonden naar staatshoofden en internationale organisaties, en de paus geeft een ondertekend exemplaar aan leiders die hem het komende jaar officiële bezoeken in het Vaticaan zullen brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May