Diverse groepen houden de sfeer erin ondanks Covid
01 Jan 2022, 00:57
foto
Een paar jonge kinderen roffelen erop los aan de Domineestraat en laten de grote mensen dansen. (Foto's: René Gompers)


Terwijl op het presidentieel paleis op oudjaar een meterslange pagara is afgeschoten, waren heel veel mensen een wasi aan het nemen op het Oude Vlaggenplein. Een kawinagroep, bestaande uit volwassenen en en heel jonge kinderen, gaat van de ene naar de andere plek om de owru yari sfeer te brengen. In de buurt van de Centrale Markt is een kleinere groep evenveel sfeer aan het creëren. De wensen voor het nieuwe jaar zijn min of meer hetzelfde: “Een beter 2022!”

Hoewel er geen pagara estafette is gehouden in het centrum van Paramaribo - de traditie is voor de tweede keer slachtoffer van Covid -  is het op enkele plekken heel gezellig geweest. Sommige bedrijven hebben een besloten feestje gehouden, terwijl andere zaken nog gewoon de deuren open hielden voor klanten. Op verschillende plekken drommen de mensen bij elkaar; chillen op de kofferbak, samen drinken of bewegen op het ritme van muziek uit de auto of op de ‘live’ muziek van bandjes.



“Nanga a swit watra wi e puru  ala den hebi  fu 2021 fu yu kan opo a new yari nanga lobi nanga blesi fu Masra.” wordt er gepreveld voor de mensen die zich met heerlijk geurend water wassen. Natali is blij: “Het voelt goed, ik zeg altijd Gado na fesi.” Haar nieuwjaarswens: “Dat het beter met Suriname gaat want ons hart bloedt wanneer we sommige dingen zien. Carla en een heleboel andere mensen vullen een paar flessen met ‘swit watra’ zodat de huisgenoten zich ook kunnen wassen. Zij heeft graag dat er “meer inclusiviteit is, meer samen doen, niemand uitsluiten.” Allesandro en Ritesh houden het kort: “Dat het beter gaat, dat de koers zakt, meer geld verdienen.”

Aan de Jodenbreestraat is het erg druk. Er staan kraampjes die nog druk bezocht zijn in de middaguren. Humphrey zit er met een paar maatjes te chillen op de kofferbakken van de auto’s. “Ik mis de vuurwerk niet hoor, misschien komt het door mijn leeftijd, maar ik mis het niet.” Hij en de andere mannen willen min of meer het zelfde voor 2022: “a koers mus saka, den prijs musu saka, den salaris musu verhoog!” Een groepje mannen heeft een korte pauze van muziek maken. Snel wordt er in wat stukken kip gehapt. Stefano roept de president nog snel op voordat hij weer gaat dansen: “Santokhi musu drai ala den prijs baka. Mi wani nyang roti nanga doksa!”

Bij hotel Krasnapolsky gaan enkele mensen uit hun dak, gejoel en kawinamuziek. Een paar jonge kinderen roffelen erop los en laten de grote mensen dansen. Die doen op hun beurt een donatie in de gelddoos. Dan willen de mensen een gospelnummer horen. Dat krijgen ze ook en zingen uit volle borst mee; “a wiens fa libi tranga, a wiens fai dangra mi. Mi no sa las hati bika Gado Almakti, A sa langa wan anu gi mi!”

Dan gaat het feestje verder. Een vrouw is erg onder de indruk van de kleine muzikanten en gaat ze aan het eind persoonlijk bedanken, terwijl ze elkeen een ‘kleinigheidje’ toestopt. De bandleider spreekt de mensen nog even toe: “Mensen, drink met mate, tan veilig en gezond, no go doe ogri, gelukkig nieuwjaar, meki 2022 de moro positief. Hiep hiep!”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May