China belangrijke partner veiligheidsbeleid Suriname
31 Dec 2021, 05:53
foto


De Chinese ambassadeur, Han Jing, ondersteunt de operatie ‘Veilig Suriname’. Dit zei hij in een onderhoud met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol). De bewindsman en de ambassadeur hebben het belang van de veiligheid in het land voor investeerders en ondernemers onderstreept. Amoksi heeft aangegeven dat Suriname met grote ernst werkt aan de handhaving van de veiligheid. Hij haalde ook aan dat China een belangrijke partner is voor het veiligheidsbeleid van Suriname.

Op bijeenkomst waren ook aanwezig een vertegenwoordiging van het Korps Politie Suriname bestaande uit de inspecteur eerste klasse, Steven Rozenblad tevens de liaison naar de Chinese ambassade, inspecteur eerste klasse, Orpheu Valpoort, hoofdinspecteur van politie, Melvin Pinas en veiligheidsadviseur van JusPol, Mark Karg.

Na het onderhoud zijn er door verschillende deskundigen presentaties gehouden over het Surinaamse veiligheidsbeleid. Daarbij is ingegaan op het beleid rond de verschillende vormen van criminaliteit, alsook actuele cijfers over de situatie. Zo presenteerden Pinas en zijn team, de actuele cijfers en genoteerde dalingen en stijgingen in criminaliteit in vergelijking met het afgelopen jaar. Verder hebben zij in hun presentatie ook aangehaald welke stappen ondernemers kunnen nemen om hun veiligheid te verhogen, meldt de afdeling Voorlichting.

Karg plaatste de veiligheidssituatie binnen de internationale context. Suriname is volgens hem in de gelukkige positie dat het samenwerkingen heeft met landen in het Caribisch gebied en ook daarbuiten. Verder zit Suriname in veiligheid partnerschappen zoals IMPACS, Interpol, Europol en anderen die criminaliteitsbestrijding en verhoging van de veiligheid technisch ondersteunen.

Vanuit JusPol is ook het beleid over illegale immigratie en mensensmokkel gepresenteerd. Daarbij zijn de verschillende uitingen die deze vorm van criminaliteit aanneemt in Suriname, aangekaart. De opvang en facilitering van slachtoffers van mensenhandel en illegale immigranten worden serieus genomen. Suriname vangt deze groepen op verschillende manieren op en faciliteert ze dan met inachtneming van geldende wetgeving en internationale verdragen.

Tijdens het onderhoud is erop gewezen dat Suriname het veiligste land is in het Caribische gebied. Het ministerie werkt er hard aan om op dit feit voort te borduren. De economic and commerce attaché van de Chinese ambassade bevestigt dat Suriname daarom zeer geschikt is als investeringshaven, gezien haar unieke positie als veiligste land in de regio.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May