Bahia 'gebombardeerd' door overstromingen
29 Dec 2021, 15:12
foto
Juliana Reis (37 en Fabiana Batista de Oliveira (39) lopen over het puin van Fabiana's huis dat werd verwoest door overstromingen in de Braziliaanse deelstaat Bahia. (Foto: Reuters)


Meer dan 470.000 mensen zijn getroffen door ernstige overstromingen in de noordoostelijke deelstaat Bahia in Brazilië, waaronder tienduizenden die dakloos zijn geworden. Volgens het National Center for Monitoring and Alerts of Natural Disasters, een overheidsinstantie, zijn er de afgelopen maand in totaal 21 doden gevallen en zijn 358 mensen gewond geraakt tijdens de zwaarste regenval voor Bahia in de afgelopen 32 jaar.

In tientallen dorpen en steden stroomde het water huizen en bedrijven binnen, waardoor bewoners hun bezittingen moesten achterlaten.

In het zuiden van Bahia heeft het meer dan vijf keer zoveel geregend als normaal voor deze tijd van het jaar.

In een interview met lokale radiostations vergeleek de gouverneur van Bahia, Rui Costa, de situatie met een "bombardement". Hij zei ook dat coronavirusvaccins verloren zijn gegaan door de overstromingen van sommige steden. "Sommige GGD'en en medicijndepots stonden volledig onder water", zei hij.

De situatie in Bahia, waar ongeveer 15 miljoen mensen wonen, verslechterde aanzienlijk laat op kerstavond op 24 december, omdat veel inwoners hun huizen moesten verlaten voor hoger gelegen gebieden nadat een paar dammen het begaven. In veel regio's zal de hele week regen naar verwachting aanhouden.

Vijf extra dammen in Bahia dreigen te barsten, zeiden rampenbestrijdingsfunctionarissen. Bruggen en federale en provinciale wegen in de deelstaat werden vernietigd en zijn voorlopig provisorisch herbouwd om voedsel en andere items naar mensen in nood te brengen.

De hevige regenval valt samen met La Nina, een weersfenomeen dat meestal om de drie tot vijf jaar optreedt en leidt tot koelere temperaturen in de Stille Oceaan dan normaal.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May