Aartsbisschop Desmond Tutu overleden
26 Dec 2021, 06:43
foto
Aartsbisschop Tutu was een tijdgenoot van anti-apartheidsicoon Nelson Mandela (r). (Getty Images)


Aartsbisschop Desmond Tutu is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen om een einde te maken aan de apartheid in Zuid-Afrika.

President Cyril Ramaphosa zei dat de dood van de geestelijke "een nieuw hoofdstuk van rouwverwerking markeert in het afscheid van onze natie van een generatie uitstekende Zuid-Afrikanen". Hij zei dat aartsbisschop Tutu had geholpen bij het nalaten van "een bevrijd Zuid-Afrika".

Tutu was een van de bekendste figuren van het land in binnen- en buitenland. Als tijdgenoot van anti-apartheidsicoon Nelson Mandela was hij een van de drijvende krachten achter de beweging om een ​​einde te maken aan het beleid van rassenscheiding en discriminatie dat van 1948 tot 1991 door de blanke minderheidsregering tegen de zwarte meerderheid in Zuid-Afrika werd gevoerd.

Hij kreeg in 1984 de Nobelprijs voor zijn rol in de strijd om het apartheidssysteem af te schaffen. De dood van Tutu komt slechts enkele weken na die van de laatste Zuid-Afrikaanse president, FW de Clerk, die op 85-jarige leeftijd stierf.

President Ramaphosa zei dat Tutu "een iconische spirituele leider, anti-apartheidsactivist en wereldwijde mensenrechtenactivist" was. Hij beschreef hem als "een patriot zonder gelijke; een leider van principe en pragmatisme die betekenis gaf aan het bijbelse inzicht dat geloof zonder werken dood is.

"Een man met een buitengewoon intellect, integriteit en onoverwinnelijkheid tegen de krachten van apartheid, hij was ook teder en kwetsbaar in zijn medeleven met degenen die onder de apartheid hadden geleden onder onderdrukking, onrecht en geweld, en met onderdrukte mensen over de hele wereld."

In 1960 tot priester gewijd, was hij van 1976 tot 1978 bisschop van Lesotho, assistent-bisschop van Johannesburg en rector van een parochie in Soweto. Hij werd bisschop van Johannesburg in 1985 en werd benoemd tot de eerste zwarte aartsbisschop van Kaapstad. Hij gebruikte zijn spraakmakende rol om zich uit te spreken tegen de onderdrukking van zwarte mensen in zijn thuisland, waarbij hij altijd zei dat zijn motieven religieus en niet politiek waren.

Nadat Mandela in 1994 de eerste zwarte president van Zuid-Afrika werd, werd Tutu door hem benoemd tot lid van een Waarheids- en Verzoeningscommissie die was opgericht om de misdaden te onderzoeken die zowel door blanken als door zwarten tijdens het apartheidstijdperk waren begaan.

Hij werd ook gecrediteerd voor het bedenken van de term Rainbow Nation om de etnische mix van Zuid-Afrika na de apartheid te beschrijven, maar in zijn laatste jaren sprak hij zijn spijt uit dat de natie niet was samengesmolten op de manier waarop hij had gedroomd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May