Bisschop Choennie laat schilderij maken over kloof arm en rijk
25 Dec 2021, 16:42
foto
Schilderij van de hand van Michael Wong Loi Sing waarin de kloof tussen arm en rijk wordt uitgebeeld.


Bisschop Karel Choennie heeft tijdens zijn kerstboodschap vandaag de nadruk gelegd op de wereldwijde kloof tussen arm en rijk. "Een kloof die met de dag groter wordt en ook merkbaar is onze samenleving. Deze kloof is vergroot na de wereldwijde financiële crisis in 2008 terwijl de klimaatsverandering en de covidpandemie de kloof verder vergoten. Mijn overdenking wil ik houden aan de hand een opdracht die ik gaf aan mijn vriend en kunstenaar Michael Wong Loi Sing om een kerstschilderij te maken met dit thema", zei de geestelijke.

President Chan Santokhi en zijn echtgenote hebben de pontificale hoogmis in de Kathedrale Basiliek bijgewoond. Het staatshoofd kreeg het schilderij aan het einde van de dienst aangeboden van de bisschop. Het kwaad dat vele malen dodelijker en besmettelijker is dan Covid-19, is de armoede, stelde Choennie. Het Goddelijke Kind Jezus is in bittere armoede geboren, ver van huis en nergens welkom. "De bevrijding die Hij ons is komen brengen mogen we niet al te zeer romantiseren. Hij is gekomen om ons te bevrijden van de zonde van armoede. Armoede is altijd het gevolg van onrechtvaardigheid en gebrek aan solidariteit".

De artiest beeldt de rijken af door dure kolossale, niet-Surinaamse huizen, legde de geestelijke uit. "Die huizen heeft hij niet zelf geschilderd maar geknipt uit een buitenlandse magazine en in het schilderij geplakt. Ik denk als aanklacht tegen de zucht van rijken in Suriname en allen die rijkdom najagen om alles wat van buiten is na te apen en mooier en beter te vinden dan wat we in Suriname zelf maken. Deze huizen zijn uiteraard gelegen aan een goed verharde weg. De wegen worden bijna overal ter wereld door de overheid verhard met belastinggeld of dure leningen. In deze rijke buurt is het gras keurig gemaaid, zijn er bloemperken en een fontein.

Wat bijzonder opvalt is dat je in deze rijke buurt geen kinderen buiten ziet spelen of mensen die met elkaar in gesprek zijn. In mijn fantasie zie ik ze dan elk in hun eigen kamer met een eigen televisie of gekluisterd aan hun smartphone. In de gesloten garages zie twee dure auto’s. Daar viert het individualisme hoogtij, daar is egoïsme en hebzucht een levensfilosofie. Als dat onze ambitie is, als we buitenlands fruit lekkerder blijven vinden dan Surinaamse, dan zullen we nooit genoeg deviezen verdienen en zal de koers op hol geslagen blijven."

De bisschop legde uit de de kloof tussen rijk en arm in deze tekening wordt gesymboliseerd door de verharde
weg die naar de rijken loopt en de onverharde weg die naar het vervallen huis loopt waar het kind geboren is.
Bij de armen is de rmoede overduidelijk. Armoede is een gruwelijke zonde. We zien: een krot zonder ramen, zonder water, zonder elektriciteit, gelegen aan een hobbelige zandweg. Maar het is geen armoede om er depressief van te worden. Het contrast zit er hierin dat de artiest de rijken aan de linkerkant en de armen aan de rechterkant van het schilderij plaatst. De bisschop is tijdens de kerstpreek uitvoerig ingegaan op de achtergrond van het schilderij en de bedoeling ervan.

U kunt de kerstpreek van de rooms-katholieke bisschop hier downloaden.
pdf-icon.gif Kerstpreek_2021.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May