WHO-baas: Boostercampagnes zullen pandemie niet beëindigen
22 Dec 2021, 18:24
foto
Een luchthavenmedewerker in Madagaskar is bezig met een lading Covid-19-vaccins die zijn gedoneerd via het door de VN gesteunde COVAX-programma, dat is teruggeschroefd omdat de doses geconcentreerd blijven in rijkere landen. (Foto: AP)


Het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde woensdag dat de haast in rijke landen om extra vaccindoses tegen Covid-19 te verstrekken, de wereldwijde ongelijkheid in de toegang tot prikken heeft vergroot en daarmee de pandemie heeft verlengd. Het VN-gezondheidsagentschap waarschuwt al lang voor de flagrante ongelijkheid in de toegang tot Covid-vaccins, waardoor veel kwetsbare mensen in armere landen geen enkele prik hebben gekregen, aangezien rijkere landen boosterprogramma's uitrollen.

"Blanket-boosterprogramma's zullen de Covid-19-pandemie waarschijnlijk verlengen in plaats van beëindigen, door het aanbod om te leiden naar landen die al een hoge vaccinatiegraad hebben, waardoor het virus meer kans krijgt om zich te verspreiden en te muteren", vertelde directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, aan verslaggevers. "Geen enkel land kan zich een weg uit de pandemie banen", voegde hij eraan toe.

De Strategic Advisory Group of Experts (SAGE) on Immunization van de WHO zei woensdag dat ten minste 126 landen over de hele wereld al aanbevelingen hebben gedaan over boosters of aanvullende vaccindoses, en dat 120 waren begonnen met de uitvoering van die programma's.

"Geen enkel land met een laag inkomen heeft tot nu toe een boostervaccinatieprogramma ingevoerd", staat in een verklaring.

Gezondheidsexperts waarschuwen al lang dat het niet uitbreiden van vaccinaties wereldwijd de weg zou effenen voor de ontwikkeling van meer varianten van het coronavirus.

De opmerkingen van Tedros kwamen nu de Omicron-variant zich supersnel over de hele wereld verspreid sinds het vorige maand voor het eerst werd ontdekt in Zuid-Afrika. De snelheid waarmee de Omicron-variant zich verspreidt heeft de hoop dat het ergste van de pandemie voorbij is, getemperd.

De nieuwe variant verspreidt zich met ongekende snelheid en is al in 106 landen gedetecteerd, aldus de WHO.

Vroege gegevens geven aan dat de sterk gemuteerde variant niet alleen meer overdraagbaar is dan eerdere stammen, maar beter zou kunnen zijn in het ontwijken van sommige vaccinbeschermingen, hoewel extra doses de beschermingsniveaus lijken te verhogen.

Tedros zei woensdag dat de bestaande vaccins aanzienlijke bescherming blijven bieden tegen de ernstige ziekte van Omicron. "Het is belangrijk om te onthouden dat de overgrote meerderheid van de ziekenhuisopnames en sterfgevallen plaatsvindt bij niet-gevaccineerde mensen, niet bij mensen die de boosterprik niet hebben gehad", zei hij.

Hij benadrukte ook dat we allemaal alle nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om de verspreiding van Covid een halt toe te roepen terwijl we de kerstvakantie ingaan. "Boosters kunnen niet worden gezien als een ticket om door te gaan met geplande vieringen", zei hij.

Eerder deze week drong de WHO-chef er bij mensen op aan om vakantiebijeenkomsten uit te stellen. Hij waarschuwde dat festiviteiten op veel plaatsen zouden leiden tot "meer gevallen, overbelaste gezondheidsstelsels en meer sterfgevallen". Hij voegde eraan toe: "Een geannuleerd evenement is beter dan een leven dat wordt geannuleerd."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May