Santokhi: Drastische reorganisatie politiekorps
21 Dec 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi in De Nationale Assemblee. (Foto: DNA)


President Chan Santokhi heeft maandag in De Nationale Assemblee herhaald dat de leiding van het Korps Politie Suriname zal worden vervangen. Dit moet de eerste week van januari op de agenda komen van de regeringsraad. Diverse Assembleeleden brachten naar voren dat de criminaliteit erg uit de hand is gelopen. Verkrachtingen, moorden, berovingen zijn aan de orde van de dag. Bovendien heeft de Surinaamse Politiebond manschappen teruggetrokken uit de operatie 'Veilig Suriname'.

Assembleelid Chuanrui Wang (VHP) stoorde zich er ook enorm over dat gruwelijke beelden van de vrouw die zondag vermoord is, worden gedeeld. Hij vraagt zich af hoe deze beelden naar buiten komen en voor nog meer leed zorgen bij nabestaanden. Hij wilde ook weten hoe de bond manschappen kan terugtrekken uit een operatie van de regering om het land veilig te maken. De bondsvoorzitter heeft aangegeven geen vertrouwen te hebben in de minister. 

Volksvertegenwoordiger Mahinder Jogi (VHP) is er verbaasd over dat de politiebond agenten terugroept. Hij vindt dat de leiding van de politiebond onder de loep moet worden genomen. Er worden handelingen verricht en dingen gedaan die norm aan het worden zijn in het land. De voorzitter van de Surinaamse Politiebond, Mielando Atompai, heeft eerder aangegeven dat het rooster dat gemaakt is, totaal niet deugt. Mensen worden op een onmenselijke manier ingeroosterd.

De president deelde mee dat in de regeringsraad is geëist dat Defensie en Justitie & Politie samen optrekken. Het veiligheidsgevoel moet worden teruggebracht. Politie en leger moeten zichtbaar zijn. De minister van Justitie & Politie heeft de opdracht gekregen om na te gaan wat er aan de hand is. Er is overleg hierover gaande. Het staatshoofd stelde dat er een drastische reorganisatie komt in het politiekorps.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May