Hof dient lijst in bij Anticorruptie commissie
19 Dec 2021, 00:00
foto
Hofpresident Iwan Rasoelbaks. (Archieffoto Ranu Abhelakh)


Het Hof van Justitie heeft de daad bij het woord gevoegd. Hofpresident Iwan Rasoelbaks bevestigt desgevraagd dat hij een lijst met namen van meldingsplichtige functionarissen van de rechtelijke organisatie heeft ingediend bij de werkgroep Implementatie Anticorruptiewet. “Wij kijken nu uit naar het standaardformulier om in te vullen en zo te voldoen aan onze meldingsplicht volgens de Anticorruptiewet”, zegt hij aan Starnieuws.

Vier maanden geleden kondigde Rasoelbaks aan dat het hof voorstander is van transparantie en het voortouw zou nemen om het vermogen en bezittingen van zijn leden publiekelijk te maken. “Aanvankelijk zouden wij onze eigen salarissen en voorzieningen op de website van het hof publiceren. Maar ons is aangeraden om conform de Anticorruptiewet te handelen”, licht Rasoelbaks de indiening van de namenlijst toe. “Ik sta helemaal achter de geest van deze bepaling in de Anticorruptiewet, mede met het oog op het helpen mitigeren van alle ellende op het gebied van corruptie.”

De bepaling moet erop toezien dat overheidsdienaren zich strikt houden aan waarvoor zij zijn aangetrokken en worden betaald, beargumenteert de hofpresident verder. Hij hoopt dat alle leidinggevende overheidsfunctionarissen “zich ook achter deze geest gaan scharen voor een betere samenleving”. Op dit moment houdt de werkgroep onder leiding van advocaat-generaal Carmen Rasam bij de overheidsinstanties de inventarisatie naar personen met een publieke functie, die onder artikel 9 lid 1 van de Anticorruptiewet vallen.

Hof registreert 70 personen
Het hof kreeg op 29 november het verzoek hiervoor binnen en verstuurde op 3 december de namenlijst naar de werkgroep. "Hierop komen 70 namen voor van personen belast met de rechtspraak en leidinggevende functies binnen de rechterlijke organisatie.” Het gaat om rechters tot aan afdelingshoofden. Rasoelbaks: “Wij hebben met de criteria in de wet gewerkt om deze lijst samen te stellen.”

De werkgroep moet onder meer het kader creëren voor de uitvoering van het wetsartikel 9 lid 1, dat gaat over de meldingsplicht van publieke personen. Die zijn verplicht hun inkomen en vermogen met vermelding van de bron vast te leggen. Ook alle extraatjes, zoals aandelen of belangen in rechtspersonen, historische waarden van aandelen en onroerende goederen overgedragen aan stichtingen, etc moeten worden vermeld in een standaard formulier.
Het uitvoeringsbesluit moet nog worden opgesteld, waarin onder meer staat welke precieze gegevens nodig zijn voor het formulier dat aan de notaris in bewaring wordt gegeven. Bij wet moet ook nog de Anticorruptie Commissie ingesteld worden, die bevoegd zal zijn om bij eventuele verdenkingen van personen de stukken op te vragen bij een notaris.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May