Asin projecteert situatie bij 5e golf
19 Dec 2021, 02:47
foto
Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team.


Het covidteam houdt zijn hart vast; een vijfde golf zou vreselijk aflopen, vooral nu Omicron in het spel zit. Deze variant verspreidt zich erg snel. Er zullen te weinig bedden en met name te weinig zorgpersoneel zijn om de stroom van covidpatiënten op te vangen.  In het ergste geval zal gekozen moeten worden wie blijft leven en wie niet. De artsen en verpleegkundigen moeten dan ervoor zorgen dat de dood zo humaan mogelijk verloopt.

Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team, presenteert een scenario, gebaseerd op de hoge besmettingsgraad van Omoicron in een vijfde covidgolf en de situatie van Surinaamse ziekenzorg. Er zijn maar 20 bedden op de intensive care beschikbaar en 100 op de ziekenzalen. Er is gewoonweg  ook niet genoeg zorgpersoneel , een groot deel is weggetrokken. Als net als in Amerika en Engeland het reproductiegetal 3 is, dus als een persoon drie anderen kan besmetten, kan het voor veel landgenoten fataal aflopen.  

De Omicron variant bereikt door de hoge besmettingsgraad sneller een piek. Als de nieuwe golf zich in januari manifesteert, zal volgens de voorspellingen  in de 4e of 5e week daarna, een piek  zijn waarbij 3.100 mensen in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. 820 mensen zouden op de intensive care moeten.

Asin: “Er staan dus 820 mensen voor de deur, we hebben maar 20 bedden. Voor de 800 mensen betekent het dat we je niet kunnen helpen, we kunnen je niet beademen. We kunnen niets voor je doen. En als we niets voor je doen dan is de kans heel groot dat je het niet redt. Omdat het einde met Covid onmenselijk kan zijn, wordt er voor gezorgd dat het einde draaglijk is.”

“Het klinkt dramatisch en ik hoop daarom dat het nooit zal gebeuren,” merkt Asin op. “Maar het is helaas een realistische projectie. Dit is gebaseerd op landen waar het zich nu afspeelt, landen met een hoge vaccinatiegraad van 80 procent. Bij ons is maar 47 procent van de doelgroep volledig gevaccineerd. Het ziet er niet goed uit voor ons. En ook al zouden we het mooier willen maken en stellen dat er in plaats van 800 maar 200 mensen op de intensive care moeten, het betekent nog steeds dat misschien honderden aan hun eind gaan komen in februari.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May