Andro Pique en Ryan Harripersad krijgen water award 2021
14 Dec 2021, 14:34
foto
Arno Pique krijgt zijn prijs overhandigd door Gonda Asadang directeur van het directoraat Water van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. En Claudia Tsai-Meu-Chong (foto rechts)reikt de award uit aan Ryan Harripersad.


Andro Pique heeft bij de Water awards 2021  in de categorie master studenten de eerste prijs behaald voor zijn onderzoek naar een geautomatiseerd systeem voor sluizen en pompgemalen.  In de categorie bachelor studenten was de eerste prijs voor Ryan Harripersad die een onderzoek heeft uitgeverd naar de waterverzadiging in putten van het Tambaredjo olieveld van Staatsolie.

De water awards worden toegekend aan studenten die in het afgelopen jaar het beste afstudeeronderzoek op het gebied van water hebben uitgevoerd. Dit jaar mochten zowel studenten van de Anton de Kom Universiteit als die van het Polytechnische College meedingen naar de prijzen. Voor de eerste keer in de negen jaren dat de water awards worden uitgereikt, mochten zowel bachelor als master studenten meedoen.

Pique toonde met zijn onderzoek aan dat door automatisering de ontwatering van het proefgebied Paramaribo Noord vele malen beter verloopt, vooral als ook sensoren in de afvoerkanalen worden geplaatst die factoren als neerslag en doorstroom van het water meten. In zijn onderzoek bewees Harripersad dat olieputten ook verzadigde gronden met water kunnen bevatten dat bruikbaar kan worden gemaakt voor andere sectoren. Hij adviseerde om met Staatsolie in overleg te treden om boorputten die geen olie bevatten, toch te laten onderzoeken op de beschikbaarheid van water.

Bij de uitreiking van de awards waren ook Maureen Fernandes en Pearl Mendez van de Stichting Fernandes Group Social Foundation aanwezig. Zij kondigden de tweede Fernandes Water Scholarship aan, die zal worden bestemd voor het beste voorstel op het gebied van food & beverage en water. Studenten kunnen vanaf nu meedingen om in aanmerking te komen voor deze scholarship.

De water awards zijn vernoemd naar Erwin Tsai-Meu-Chong, die geldt als een van Suriname’s grootste waterpioniers die alle waterlopen van het land in kaart heeft gebracht.

Na de uitreiking van de water awards 2021 droeg de voorzitter van het Waterforum Suriname, Manodj Hindori, na negen jaar het stokje over aan Max Huisden die de komende jaren zal leiden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May