Ik wil praten
11 Dec 2021, 14:40
foto


Op 10 december 2021 werd wereldwijd een bijzondere dag herdacht, namelijk de 73e geboortedag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens;  bijna driekwart eeuw geleden werden door de staten aangesloten bij de Verenigde Naties deze Verklaring aangenomen. Suriname stond toen nog niet “op de wereldkaart” en had derhalve niets te brokkelen in deze Internationale Verklaring.

In die afgelopen 73 jaren heeft zich in Suriname eveneens een proces van geboorte en wording voltrokken en nu nemen wij als volwaardige partner deel in het wereldgebeuren. Sinds onze onafhankelijkheid in 1975, is ons land toegetreden tot diverse  internationale instrumenten, die de ontwikkeling en de bescherming van rechten van mensen moeten borgen, o.a. Het  BUPO verdrag (Burgerlijke en Politieke rechten), het Inter-Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de mens, alsook een scala van andere verdragen en verklaringen.

De essentie van al deze internationale instrumenten is dat een regering er zorg voor dient te dragen, om een zodanig klimaat in het land te scheppen, dat haar burgers onbevreesd hun leven moeten kunnen leven en beleven. Burgers hebben er recht op dat onder andere hun leven beschermd wordt, recht op onderwijs, gezondheidszorg, de vrijheid tot politieke beleving, vereniging en vergadering, bescherming van have en goed, de bescherming van vrouwen en kinderen en de garantie tot een onpartijdige en deugdelijke rechtspleging. Kortom, zaken die ons allen raken en waar een volwassen regering garant voor dient te staan.

Wat is echter onze Surinaamse,  realiteit. Onze jonge natie Suriname, heeft in de afgelopen 46 jaren een zeer turbulente geschiedenis opgebouwd. De euforie van de onafhankelijkheid in 1975 ebde al snel weg en werden wij in 1980 met geweld in een andere realiteit ondergedompeld, waarbij verwarring, vrees, desillusie,  intimidatie, sprakeloosheid de boventoon voerden.  Een realiteit, waarbij de rechten van  mensen op drijfzand terecht kwamen en bij elke schending van een recht, steeds verder wegzakten, en de angst om te spreken daarbij de boventoon voerde. Die angst is er kennelijk, na 46 jaar onafhankelijkheid en 73 jaren Universele Verklaring van de Rechten van de mens, nog steeds. Waarom spreken wij niet? Ik wil wel praten.

IK WIL PRATEN
Ik wil niet alleen praten over
de december tragedie
neen, Ik wil praten ....en gillen over
februari, juli, augustus, november en
al die andere maanden
over de standrechtelijke executie,
zodanig, dat ik in mijn zelf gegraven
graf terecht kwam.
Ik wil  praten ...en het uitschreeuwen
voor mijn vaders, mijn moeders, broers, en
zusters, groot en klein, mijn ooms, tantes,
nichten en neven, mijn oma’s en opa’s
en al diegenen
die niet bestand waren tegen
die met bloed gedrenkte kogel regen
en over alle andere onbekenden
die nu nog  stil schreeuwen
in mijn hoofd
Ja, voor hen  moet ik ook praten
anders is voor mij, december
slechts.....een komedie.


Eline Graanoogst

In het kader van de herdenking op 10 december van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May