Regio en China verbreden samenwerking
06 Dec 2021, 08:41
foto


China en de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (Celac) hebben besloten op diverse gebieden samen te werken. Tijdens het 3e Celac-China forum is ‘Joint Action Plan for Cooperation’ goedgekeurd voor de periode 2022 tot en met 2024. Er zal worden samengewerkt op de gebieden: handel en investeringen; wetenschap en technologie; agricultuur en voedselvoorziening; informatietechnologie; luchtvaart; toerisme; volksgezondheid; duurzame ontwikkeling; uitbanning van armoede; cultuur, kunst en sport; hoger onderwijs.

Tijdens de virtuele bijeenkomst vrijdag sprak minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zijn collegae toe. Hij gaf aan dat de instelling van het Celac-China forum inmiddels heeft geresulteerd in een omvangrijke samenwerking tussen China, Latijns-Amerika en de Caribische landen, meldt de Communicatiedienst Suriname.

In het huidige politieke en economische landschap is volgens Ramdin multilaterale samenwerking en internationale solidariteit een noodzaak voor het boeken van resultaten op het gebied van voedselzekerheid, Covid-19 respons en vaccins, armoedebestrijding, ontwikkelingsfinanciering, klimaatverandering, groene ontwikkeling en digitale economie.

‘Wij leven in een wereld met een zekere mate van onderlinge afhankelijkheid,’ zei Ramdin. "In de context van wereldwijde uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, weten we dat daarom geen enkel land alleen passende oplossingen kan bieden." De bewindsman zei dat de gezamenlijke inspanningen gericht moeten zijn op het bevorderen van innovatiepartnerschappen tussen bedrijven, onderzoeksorganisaties en overheidsinstanties; het versterken van mensen in ondernemerschap; de heropbouw van de economie met speciale aandacht voor Small Islands and Developing States en landen met laaggelegen kustgebieden, waartoe Suriname tot beide categorieën behoort.

Ramdin bracht in herinnering dat Suriname en China een van de langste diplomatieke relaties in de regio genieten en dat de culturele banden in de 19e eeuw zijn ontstaan. Hij gaf aan uit te kijken naar de voortzetting van de ondersteuning die Suriname tot nu toe heeft mogen ontvangen in de stappen om de economie, de buitenlandse schulden en financiën te herstructureren.
Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September