VES: Vertrouwen cement voor economisch herstel
02 Dec 2021, 00:00
foto


Vertrouwen is het cement in de relatie tussen politieke leiders, autoriteiten, leidinggevenden en de burgers. Indien er vertrouwen is van de samenleving in haar leiders, zal de burger bereid zijn offers te brengen voor economisch herstel en de uitvoering van pijnlijke maatregelen accepteren. Dit stelt de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in haar elektronisch blad Inzicht dat zojuist is gepubliceerd. Een aantal redenen wordt opgesomd om te staven waarom het brede vertrouwen dat in het begin was in president Chan Santokhi, aan het wegebben is. Benadrukt wordt dat hernieuwd vertrouwen de basis is voor economisch herstel.

De samenleving heeft vorig jaar mei gekozen voor politieke leiders die hebben beloofd dat ze het anders zouden doen, dan de vorige regeerders. Santokhi heeft op meerdere momenten voorafgaand aan de verkiezingen beloofd “het anders” en “beter te doen”. Dus zijn de ogen van elke burger op hem gericht. De maatregelen die al genomen zijn uit het Herstelplan en de maatregelen die zullen volgen, vergen offers van het volk. Delen van de samenleving leven in armoede en onzekerheid en iedereen raakt geconfronteerd met stijgende prijzen van producten en diensten.

Ondanks de onhoudbare situatie om in zijn levensonderhoud te voorzien, draagt het volk de offers. De regering doet volgens de VES er goed aan om met het vertrouwen van de samenleving spoedig de economie op spoor te krijgen en zich te houden aan haar toezeggingen en beloften. Indien men niet in staat is de beloften na te komen, dient de regering dat eerlijk door te communiceren. Economisch herstel is alleen mogelijk bij vertrouwen vanuit de samenleving. Vertrouwen zorgt voor rust en politieke stabiliteit, welke noodzakelijk zijn voor economische ontwikkeling en het bevorderen van lokaal ondernemerschap en het aantrekken van investeerders.

Hoe denkt de regering dat haar handelingen, vertrouwen vanuit de samenleving zullen kunnen bevorderen:
1. Het faciliteren van Friends, Family en Sponsoren. De president had dit pertinent afgewezen toen de vorige regering dit deed. Waarom doet de huidige regering het in een hogere frequentie zonder schaamte?
2. President, vicepresident, ministers en overigen die zich voortbewegen met zoveel volgauto’s. Vóór hun benoeming reden ze in hun eigen (eenvoudige) auto. Na hun benoeming verprutsen ze Staatsmiddelen om zich soms per helikopter 'keizerlijk' voort te bewegen. Dit schaadt het vertrouwen van de samenleving die meerdere keren moet ervaren dat de vervoerskosten alsmaar toenemen.

3. Het Surfin-debacle, waarbij de president en de betrokken ministers zich in diverse bochten wringen om wat krom is recht te praten. Dit is alles behalve vertrouwenwekkend.
4. De diverse buitenlandse reizen en de geldverslindende uitgaven. De president heeft inmiddels al de 6e buitenlandse reis in minder dan 6 maanden gemaakt, met Friends, Family en Sponsoren in zijn kielzog. De ministers reizen er op los, zonder enige (financiële) verantwoording van al deze reizen en vooral zonder enig voordeel voor de gemeenschap. Dit knaagt aan het vertrouwen. Waarom moet de burger de broekriem strakker aantrekken, terwijl de autoriteiten zich de wereld rondreizen en de weinig beschikbare deviezen verslinden? Niet te vergeten al die binnenlandse reizen, waarbij verschillende colonnes van president, vicepresident en enkele ministers zich naar een district bewegen om een bereidverklaring af te geven. 

5. Het benoemingsbeleid en het bevoordelen van naasten. De oud-minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Diana Pokie moest noodgedwongen aftreden. Eerst werden er allerlei leugens over haar aftreden verteld. Pas deze maand verklaarde ze publiekelijk dat ze met ontslag moest, omdat ze niet wilde meewerken aan keiharde corruptie. Ze werd namelijk gedwongen om  een perceel van een burger in te trekken en deze toe te wijzen aan de broer van de vicepresident. Deze broer die meerdere publieke functies bekleedt w.o.: directielid en voorzitter RvC EBS, RvC lid van SLM, Havenbeheer en voorzitter RvC Staatsolie. Zoveel macht aan één persoon leidt altijd tot corruptie. Door haar weigering om aan deze corruptie mee te werken, heeft vicepresident Ronnie Brunswijk haar voor ontslag voorgedragen en heeft de president, de 'anti-corruptie sheriff', het goedgekeurd. Denkt de regering dat ze hiermee het vertrouwen van de samenleving heeft verdiend?

6. Corruptie schandalen of naar corruptie en crimineel lijkende activiteiten, zoals aankoop van een landbouwareaal aan de rechteroever van de Nickerierivier voor de productie van zaaizaad voor een bedrag dat vele malen hoger is. Verder de perikelen bij de Communicatiedienst Suriname afgelopen maand. Het onderzoek dat de minister van Financiën heeft gelast bij de douane, de 100 containers met illegaal hout, wapendiefstal bij een oud-president die onopgelost is, de vele drugsvangsten zonder aanhoudingen van de topfiguren en de vele onopgeloste moordzaken schaden het vertrouwen in de regering en haar instituten enorm. Corruptie en illegale handelingen schaden de samenleving en zijn niet bevorderlijk voor economische ontwikkeling en schept wantrouwen.

7. Staatsbedrijven die hun jaarverslagen maar niet publiceren, maar wel gebruikmaken van de faciliteiten en eigendommen van de overheid en samenleving. Vanwege transparantie van het bestuur is het noodzakelijk dat Staatsbedrijven jaarlijks hun jaarverslagen publiceren en ook aangeven de salarissen gekoppeld aan de diverse functies. Verder is het wenselijk dat het Kabinet van de President, Kabinet van de Vicepresident, ministeries, DNA, rechterlijke macht en alle overige overheidsinstituten, uiterlijk 1 mei hun jaarverslag publiceren van het voorafgaand jaar. Dit zal zeer bevorderlijk zijn voor het vertrouwen van de burgers naar de overheid toe en ook van de instellingen onderling.

Met deze voorbeelden uit een hele reeks van de afgelopen 16 maanden van deze regering, illustreert de VES dat het vertrouwen van de samenleving in de regering is geschaad. "Vertrouwen wekt tevredenheid en geeft de samenleving de stimulans om (verdere) offers te brengen. Vertrouwen is een bindmiddel om samen te strijden tegen armoede en ter ontwikkeling van onze economie. Helaas zien we dat de handelingen van de regering niet vertrouwenwekkend zijn".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May